Press "Enter" to skip to content

Pomodoro Tekniği Nedir? – Zaman Yönetimi

Etkili zaman yönetiminde pomodoro tekniğinin önemi nedir? Pomodoro tekniği ne işe yarar? Pomodoro tekniği nasıl uygulanır? Pomodoro Tekniği Nedir?

Pomodoro Tekniği Nedir?

Merhaba. Ben Kuşçubaşı. Daha önce bir tane yazım yayınlanmıştı forumun yeni moderatörü ve blogun yeni yazarıyım. Bundan sonra bazı yazıları ben yazmış olacağım. Bana alışana kadar “Ben Kuşçubaşı” demeye devam edeceğim. Alışsanız iyi olur 🙂

Bugün sizlere çok önemli bir teknikten bahsedeceğim. Tekniğin ismi Pomodoro Tekniği

Belki içinizden tekniği duymuş, hatta uyguluyor olanlarınız dahi vardır. Bu teknik 1980’lerde Francesco Cirillo adlı bir abimiz tarafından mutfaklardaki domates şeklindeki alarmlardan esinlenerek oluşturulan ve İtalyancada “domates” anlamına gelen “pomodoro” isminin verildiği bir teknik.

Pomodoro Tekniği ne işe yarar?

Tekniğin amacı kişiye üst düzey bir odaklanma verme ve çalışılan işten en iyi verimi alma mantığına dayanıyor. Çok basit bir mantığı var; 25 dakika çalış, 5 dakika mola ver. Bunu 4 kere tekrar et yani 2 saate tamamla. Sonra en fazla 40 dakikalık bir mola ver ve bu süreci tekrar et. Günde 8 ile 16 arası bir pomodoro seansı yapmak yeterlidir. 

Pomodoro Tekniği

Pomodoro Tekniği nasıl uygulanır?

Ama durun bakalım! Öyle hemen uygulamaya geçemezsiniz.  Bazı kurallarımız var, eğer pomodoro yapacaksanız bunları baştan kabul etmelisiniz. Öncelikle, hangi konu hakkında pomodoro yapacağınıza karar vermelisiniz. Mesela hukuk öğrencisisiniz ve medeni hukuktan bir konu çalışıyorsunuz, bu konuyu bitirmek için size 2 saatin yani 4 pomodoronun yeterli olduğunu düşünüyorsunuz. O halde 4 pomodoroda o konuyu bitirmek mecburiyetindesiniz. Diğer bir kural, 25 dakikalık çalışma süresince vay efendim Facebook’muş, WhatsApp’mış, Instagram’mış ya da odağınızı bozacak herhangi bir şeymiş falan bunların hepsi yasak! Bakarsanız o pomodoroyu pomodorodan saymayın bile. 25 dakika boyunca yalnızca ama yalnızca işinize odaklanmalısınız.

5 dakikalık molalarda ise yaptığınız iş haricindeki her şeyle oyalanabilirsiniz, yani mesela matematik çalışıyorsanız o 5 dakikalık molada matematikle ilgili en ufak bir şey bile yapmayın, kafanızı dağıtın. Gidin bi kahve falan yapın, su için, kediniz falan varsa kedinizle oynayın. Yani rahatlayın ve 5 dakika sonra yeniden görev başına!

Bu tekniğin en güzel yanı da ne biliyor musunuz ? Zaman o kadar çabuk geçiyor ve çalıştığınız işten o kadar çok verim alıyorsunuz ki, “aha da psikolojik olarak doymak buymuş galiba” diyebiliyorsunuz, nedensizce mutlu ediyor insanı kerata. Bir şeyler başardığınızı hissettiriyor. Hele bir de yaptığınız her pomodoro, tamamladığınız her konu için şöyle bir tik işareti(✓ ) atınca özgüven de dopamin de tavan yapıyor aga.

422

E zaten tekniğin mucidi Francesco Cirillo da böyle hissedelim diye özellikle 25-5 şeklinde yapmış. Bu abimiz uzun araştırmalar sonunda beynin kaliteli odaklanmayı en fazla 25 dakika yapabildiğini, 5 dakikalık bir molanın ise beynin bu süre boyunca odaklandıklarını ve öğrendiklerini hafızaya atması için yeterli bir süre olduğunu keşfetmiş. Bu yüzden de 25 dakika çalışıyor ve 5 dakika mola veriyoruz. Ayrıca bir konuyu belli bir süre içinde bitirme dürtümüz de beynimizin daha hızlı ve kaliteli bir şekilde çalışmasını sağlayarak bizi zinde ve uyanık tutuyor.

Etkili zaman yönetiminde Pomodoro Tekniğinin önemi nedir?

Velhasılkelam, pomodoronun başta sınava hazırlanan kardeşlerimiz olmak üzere hayatın her noktasında her insan için oldukça faydalı ve hayat kalitesini yükselten bir teknik olduğu yadsınamaz bir gerçekUygulayın, fark edeceksiniz.Tekniğin Play Store’da birkaç tane uygulaması var, onlardan birini indirebilir ve telefonunuzdan da pomodoro alarmı kurabilirsiniz(şahsen ben öyle yapıyorum)

Neyse, çok da konuşmaya gerek yok sanırım siz anladınız meseleyi. Bundan sonrası size kalmış.

Başlasın o halde 25 dakika!

Kuşçubaşı
Kuşçubaşı

Soru ve sorunlarınızı mail üzerinden bize iletin. Biz de o konu hakkında yazı yazıp sorunuzu yanıtlayalım. [email protected]

View all posts

One Comment

  1. Ebru Ebru

    Merhaba 😇 ”Pomodoro Tekniği” ile ilgili yazınızda vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkürler. 🙏 Zaman, hepimiz için değerli. Dolayısıyla onu en iyi şekilde yönetmeliyiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir