Alfaloji Forum

Sitemizde şu anda bakım yapılmaktadır. Üyelik istekleri ve konular bakım sonrasında onaylanacaktır.

Basit 10 Manipülasyon Tekniği ve Oyun'a uyarlaması

maliblue

Yönetici
Süper Moderatör
Katılım
16 Eylül 2018
Mesajlar
157
Tepkime puanı
1,228
Yaş
22
Şehir
İzmir
Hepsi için örnekler bulamadım. Fakat burası açık bir platform. Sizin aklınıza gelirse yazın,herkes faydalansın :) İyi okumalar (alıntıdır)

Vücut diliyle bilinçaltı manipulasyonu

Zeki insanlar diyalog halindeyken kendinden emin bir şekilde sık sık kafalarını yukarıdan aşağıya doğru sallarlar. Bu davranış, çoğunlukla karşıdaki kişinin de onaylarmışçasına kafa sallamaya başlamasına ve istemese de hemfikir olmasına yol açar.


Özgüven eksikliğini kullanmak

Karşısındakini kontrolü altına almak isteyen zeki bir insan, muhattabının kişiliğiyle veya dış görünüşüyle alakalı öz güven duymadığı bir yönünü başka bir insanda tespit ederek bunu alaylı bir şekilde söyleyebilir. Karşıdaki kişi direkt kendisiyle dalga geçilmediği halde, eksik özelliği alaya alındığı için rencide olur. Rencide olan insan ise, içgüdüsel olarak kendini ispat etme ve sevdirme çabasına girer. Kusurları başka insanlarda görülüp kendinde görülmediğine inandırılan kişi daha da savunmasız hale gelir. Son evrede kişi, manipülatörüne karşı inanılmaz bir sempati duyar ve itaat eder.


Tek Çare

Bu teknikte amaç karşı tarafta çaresizlik hissi yaratmaktır. Tekniğin temel prosedürü; "problem üret, tepkileri ölç, yardım istemelerini sağla ve çözüm sun" şeklindedir. Bu tekniği medya, reklamcılar ve hükümetler de sık sık kullanır. Teknikte temel amaç karşı tarafa sanal bir sorun yaratmak ve bu sorunu kafalarında büyüterek sizden yardım istemelerini sağlamaktır. Örneğin bir kadına hayatının kaos içinde olduğunu,o fark etmese bile sürekli zarar gördüğünü ve gelecekte bunun giderek artacağı yönünde söylediğiniz şeyler zamanla onun bilinçaltında şekillenecek ve gerçekten böyle bir şeyin olduğunu düşünecek. Bunu düzeltebilen tek kişinin siz olduğunu yansıtırsanız,kadın avcunuza düşecektir.


Mahrum Bırakmak

Aile içinde ve sosyal yaşamda sıklıkla görülen bir manipülasyon tekniğidir. Bu psikolojik teknik genelde insanları itaat ettirmek için kullanılır. Çocuğunun harçlığını kısıtlayan baba buna bir örnektir. Bu manipülasyon tuzağından kurtulmanızın tek yolu bağımsızlaşmak ve kendi gelir kaynağınızı elde etmektir. Aynı teknik Oyun içinde kadına gösterilen ilgi seviyeleriyle oynanarak uygulanabilir.


Daha fazlasını istemek

İnsanların bencil oldukları anları ve durumları çok iyi tahlil eden zeki insanlar karşı tarafa önce istediklerinden daha fazlasını gösterip sonra istediklerini çok kolay bir şekilde elde ederler. Örneğin; önce karşınızdaki insandan yapamayacağı, uçuk kaçık bir iyilik isteyip daha sonra asıl isteğiniz olan küçük iyiliği rica ettiğinizde muhtemelen muhatabınız bunu kabul edecektir. Çünkü birinci istekten sonra ikincisi çok daha makul gelecektir ve sizi bir daha reddetmekten suçluluk duyacaklardır. Date ayarlamak için kullanılabilir belki,ne dersiniz ?


Müttefik duruşu

Zeki insanlar önerilerinin dikkate alınması ve karşı tarafı istedikleri şeye ikna etmek için sıklıkla bu tekniği kullanırlar. Teknik temel olarak şu prensibe dayanır: Eğer konuşmaya karşı tarafla uzlaşarak başlarsanız, muhatabınızın konuşma sonuna kadar sizinle uzlaşık kalıp önerilerinizi dikkate alma olasılığı oldukça fazladır. Ayrıca bu tekniği desteklemek için sıklıkla saygıdeğer kişileri referans göstererek onların ilgili konudaki görüşlerinden alıntı yaparlar.


Suyuna gitmek

Bu tekniği bir öncekinden farklı olarak karşı tarafla ilk anda diyaloğu tutturamadıklarında kullanırlar. Eğer karşınızdaki insan size karşı çok sinirli ve tepkiliyse, yanında durup gözlerinin içine bakmak karşı tarafın bilinçaltını etkileyecek ve onun için bir tehdit unsuru olmaktan çıkmanızı sağlayacaktır.


Ben Franklin etkisi

Ben Franklin iyilik yaptığımız kişileri daha çok sevip, kötülük yaptıklarımızdan daha çok nefret ettiğimizi iddia eder. Yani birine yararımız dokunduysa, aynı kişiye benzeri bir durumda yardım etme isteğimizin diğer insanlara nazaran daha yüksek olduğunu söyler. Zeki insanlar bunu çok iyi kullanırlar. Eğer karşıdaki kişiyle yeni tanışmışlar ve karşı tarafın kendilerinden çok hoşlanmadığını anlarlarsa onlardan reddedemeyecekleri bir iyilik isterler. iyiliği yapan kişi bir yatırım yapmış olacağı için, iyilik yaptığı kişiyi sevmiş olması gerektiği fikrini benimsemeye ve iyilik yaptığı kişiyi daha çok düşünmeye başlar.


Korkut ve Rahatlat

Karşı tarafı kontrolü altına alması gerektiğine inanmış zeki bir insan bazen çok acımasız olabilir. Muhataplarını korkutup rahatlatarak karşı tarafın bir şok etkisi geçirmesini sağlarlar. Şok etkisi geçiren kişiler iyice naifleşir ve her türlü teklife açık hale gelirler.


Planlı yönlendirmeler

Bu, zeki insanların kullandığı en tehlikeli manipülasyon yöntemidir. Bu tekniği iyi kullanırlarsa karşıdaki insana yaptıramayacakları neredeyse hiçbir şey yoktur. Hani bir söz vardır ''ne söylersen o olursun'' diye. Bana göre bu teknik tam olarak bununla alakalı. Teknikteki amaç karşıdaki insanı bir sıfata bürümek. İnsanlar kendileri için özel olarak seçilmiş rollerin var olması fikrine bayılırlar ve bu rolleri üstlenmekten çok hoşlanırlar. Tembel, çalışkan, fedakar ya da bencil olduğu söylenen kişi, zamanla kendini en çok duyduğu sıfata adapte etmeye başlar. Zeki insanlar bunu, karşılarındakini istedikleri sıfata büründürmek için kullanırlar. Son aşamada muhakeme tekniğini adeta tamamen kaybetmiş olan muhatap, kolaylıkla kontrol edilebilir ve yönlendirilebilir hale gelir. Yalnız, bu teknik gerçekten önemli. İyi kullanılmadığı sürece ileriki zamanda çok sıkıntı çıkarabilir.


Aslında, bazı tekniklere karşıyım. Dale Carnegie ''insanları inciterek değiştiremezsiniz'' diyor, bu söze katılıyorum. Fakat, manipülasyon genel anlamda etik olmayan bir fenomen. O yüzden pek kasmamak gerek bana kalırsa. Ayrıca Profesör Overstreet bu konuda ''Önce karşınızdaki insanda istek uyandırın. Bunu başaran tüm dünyanın desteğini alır. Başaramayan yaşamını yalnız sürdürmek zorunda kalır'' diyor. Yani asıl soru ''Bu insanda o işi yapma isteği nasıl uyandırabilirim?'' olmalı. Neyse, işin etik kısmına da başka bir zaman bakarız :)
 
Son düzenleme:
Wow süpersin dostum , devamını bekliyoruz devam (y)
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst