Alfaloji Forum

Sitemizde şu anda bakım yapılmaktadır. Üyelik istekleri ve konular bakım sonrasında onaylanacaktır.

Gitar Çalmaya Girişmek

Katılım
30 Ekim 2020
Mesajlar
555
Tepkime puanı
499
Şehir
Ordu
Merhaba Sayın Üstatlar
Bizim 7-5 yıllık vaki ile 360 TL aldığımız bir Gitar var 😂 Ablam gitar Dandik diyor ama o iş görür mü ? Evde nasıl öğrene bilirim ?
Yazıyı okuduğunuz için Teşekkürler
Iyi Forumlar ; )
Değerli Üstatlar
 


Bu adam başlangıç için işini görür. Akort etmek için de internetteki uygulamaların çoğu hatalı, en stabil çalışan GuitarTuna.
 
egemen dişli diye bir hoca var youtube'da 50 derslik gitar dersi serisi yapmış ben şuanlık ordan öğreniyorum tavsiye ederim
 
Gitar çok çok önemli. Gitar hakkında bilgi vermen lazım ki bizde tavsiye verebilelim. Gitarın sapını tam kavrayabiliyor musun, perdelere basabiliyor musun mesela. Gitar cızırtı çıkartıyor mu, akort kaçırıyor mu bunlar çok önemli. Kaliteli gitar, kaliteli ses demek. Doğru ve net sesler duyman lazım ki kulağın gelişsin. Bir de Akustik gitar farklıdır, klasik gitar farklıdır. Seninki büyük ihtimal klasik. Onu parmakla, tırnaklarını kullanarak çalman gerekir. Pena kullanmak istiyorsan ayrıca penayla egzersizlerle yapman lazım. Önce gitarın nasıl tutulduğunu araştır ve öğren. Klasik gitarı parmakla çalacaksan, sağ eldeki her bir parmak A, P gibi harflerle isimlendirilir. PAİM diye kısaltılabilir. Bol bol parmak egzersizi yapman lazım. Pena ile çalacak olsan bile. Hatta gitaristler ömürleri boyunca parmak egzersizlerini bırakmazlar. Farklı egzersizler var, onları metronom eşliğinde çalışman lazım. Önce yavaş başlarsın, sonra hızlanırsın. Ama bu bayağı zaman alır. Parmakların, özellikle serçe parmak, acıyabilir ya da düzgün basamayabilir. Bunları egzersizlerle çözebilirsin. Gitarın üzerindeki notaların yerlerini bilmen lazım. Sıkıcıdır ama ilerde eksikliğini hissedersin. Baştan öğrenmekte fayda var. Gitarın üzerindeki notaları çalarak ve duyarak öğrenmeye çalış. Parmakların tele iyi bassın (ama fazla kuvvet uygulama sakın), ses cızırtılı çıkmasın. Aceleyle çalmaya çalışma. En önemlisi bileğin doğru pozisyonda olması önemli. Sol başparmağın pozisyonu bile gitara göre değişir. Klasik gitarın sapı daha kalındır mesela, akustik gitarın biraz daha ince. Hatta parmağın gitarın sapını kavrayabilir. Ama klasik gitarda büyük ihtimal sol başparmak sapın arkasında kalacak. Sağ el bileğini doğru pozisyonda tutman lazım, bunu da araştır. Ardından akorları öğrenmeye başlayabilirsin. Arpejleri, akorları, ritim atmayı vesaire. Temel şeyleri öğrendikten sonra üzerine koymaya başlarsın.

Evde çalışacaksan video, kitap, öğrenmek istediğin şarkıların tab ve akortlarını yazan siteler işine yarar. Bunları kendin araştırıp bulman lazım. Dediğim gibi, gitarın tarzına göre değişir. Gitarın dandik mi, başlangıç için 1-2 ay yeter. Eğer ciddiysen gitarı değiştirmen şart. Özellikle gitarda kullanılan ağaç, sap ayarı, entonasyon sıkıntısı yaşanmaması vesaire... Çok önemli. Gitarın büyük ihtimal akort tutmaz fazla, zıt pıt akort etmen gerekebilir. Yeni gitar alacaksan yanında gitardan anlayan biri olsun. Gitarı önce o, sonra da sen çal. Parmakların rahat edebiliyor mu üzerinde, sesleri kulağına nasıl geliyor bir bak. Tabii eğer ciddiysen. Değilsen akort, ritim, harmoni falan filan öğrenirsin yeter.
Üstat Tavsiyelerin için Teşekkürler Gitarın Fotoğrafı çekip atcam eğer oluyorsa
 
İngilizcen fena değilse müzik teorisi ile ilgili kitap pdf'i atabilirim. Teori işin içine girince cok daha keyifli oluyor.
 
Merhaba Sayın Üstatlar
Bizim 7-5 yıllık vaki ile 360 TL aldığımız bir Gitar var 😂 Ablam gitar Dandik diyor ama o iş görür mü ? Evde nasıl öğrene bilirim ?
Yazıyı okuduğunuz için Teşekkürler
Iyi Forumlar ; )
Değerli Üstatlar
Yardım edeyim knk ulaş 0552 251 62 00
 
Gitar gerçekten önemli ama ne konuda dersen aldığın ses konusunda önemli. Pratik yapıp kendini geliştirmen konusunda değil. Elimde fender stratocaster elektro gitar var. dolar düşükken almıştım şuan bir aksamı arıza yapıyor değiştirmem gerek ama malum doların kurundan dolayı erteliyorum. o sırada elimde orta-alt segment sayılabilecek sesi tatmin etmeyen bir akustik gitar var. müzik teorisi çalısıyorum. internette eğitim siteleri var 20-30tlye indirim vaktinde her kursu alabiliyorsun.(isim vermem uygun olmaz, ünlü bir site zaten.) ama o gitarı al eline çalış pratik yap, müzik teorisi öğren, neticede gitar dandik de olsa her gitarda notaların yeri aynı perdede. kendini hazır hissettiğinde tablardan bir şarkı öğren. iyice öğrendin daha sağlam bir gitarla duymak istiyorsan bir stüdyoya gidip 1 saatlik kiralayıp çalabilirsin tek başına ve ücretleri gayet karşılanabilir.

edit: youtube üzerinden ücretsiz bir sürü eğitim bulabilirsin ya da googleye "guitar finger exercises tabs" yazarsan önüne bir sürü egzersiz çıkar bence hevesin varken bırakma enstrüman çalmak güzeldir.
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst