Alfaloji Forum

Sitemizde şu anda bakım yapılmaktadır. Üyelik istekleri ve konular bakım sonrasında onaylanacaktır.

Alt Gün Savaşları (İsrail, Ürdün, Suriye, Mısır)

Katılım
1 Aralık 2019
Mesajlar
21
Tepkime puanı
51
Yaş
22
Şehir
İzmir
Nazilerin Avrupa'da 6 milyon Yahudiyi katletmesinden sadece bir kaç yıl sonra, Yahudilerin "kutsal topraklarda" bir devlet kurma rüyası gerçek olmuştu.
İkinci dünya savaşından sonra soğuk savaş başlamış Sovyetler komünizmi yaymaya çalışıyor Amerika birleşik devletleri planlar yaparak ülkeleri kendine yakın tutmaya çalışıyor du.Sovyetler birliği mısır a modern bir hava gücü sağlamış yeni kurulan israil ABD ile yakınlaşmış 1960 ta İsrail Fransa dan savaş uçağı İngiltere den tank almıştır.
1948 sonrası israilin kuruluşunu istemeyen devletlere karşı müthiş bir mücadele yapmıştır.yahudi devleti olarak kurulan israil dışardan çok fazla yahudi çekmiş ve zorunlu askerlik başlamıştı 1967 yılında nükleer güç üretimine çok yaklaşmıştı
ORDULAR
İsrail'in tek bir yenilgiyi bile kaldıramıyacağı inancı temelinde, ordunun misyonu, girdiği her savaşı kazanmaktı.

Mısır ve müttefiki Suriye'nin silahlı kuvvetleri ise hem daha az eğitimli hem fazlaca şişirilmiş hem de 1956 Süveyş krizinde elde edilen politik zaferden önce İsrail karşısında alınan ağır askeri yenilgiyi çoktan unutmuştu.

Nasır Arap dünyasını birleştirecek bir ulusal hareket oluşturmaya ve bu sayede İsrail'den öç almaya odaklanmıştı. Mısır genel kurmay başkanlığına yakın müttefiki Mareşal Abdül Hekim Emir'i getirdi.

Araplar birlik beraberlikten bahsediyor ama israil e odaklanamıyor du mısır ve Suriye kendi sorunları na batmış ve iyi savaşamıyordu.
Ürdün kralı Hüseyin İngiliz ve ABD müttefiki idi ve Arap lar arasında savaş tan galip çıkan tek devleti diye biliriz.

Batıdaki savaş öncesi 1967 yılında herkes savaşın galibini öngörebiliyordu
ABD genel kurmay başkanı kimse israile baş edemez diyor desteğini gösteriyordu

İsrail askeri İngilizler tarafından en iyi eğitimi alıyordu ve savaşa çoktan hazırdı.ve bunu Filistin batı şeria denilen bölgenin bir kısmını ele geçirmişti.

Filistinli gençler tarafından gerilla taktiği uygulanıyor Suriye de bu gençleri destekliyor du bu destek israile aralarındaki gerilimi artırdı ve aralarında top savaşı başladı İsrail Suriye yi püskürtü ertesi gün Filistin li gençler mısır nerde diye soruyorlardı İsrail de ise mutluluk havası vardı ve ülke açık açık savaşa giriyordu her olayda başrolü oynayıp gerilimi artıyor du
Suriye gerillalar ı desteklemeye devam ediyor du saldırılar artarak devam ediyor du .

Sovyet Rusya dan açıklama geldi Suriye sınırına askeri yığınak yaptığını gerekirse saldırı yapacağız diyerek dengeyi sarstı. Bir habere göre Sovyet Rusya ABD başını ağrıtacak adımlar atıyordu o sırada ABD Vietnam da savaşırken başı dertte di orta doğu da bir savaş cephesi daha açılması zor olacaktı.
İsrail Suriye fazla odaklanıp mısırı fazla ciddiye almıyor savaş ile tehdit ediyor du bunun sonucunda mısır lideri (Nasr)hodri meydan diyerek meydan okudu.

Mısır lideri (Nasr) ABD ve Sovyetlere mısır ilk kurşunu sıkmıyacağını belirtti

İsrail Başbakanı ordulara hazır olmasını söyledi ve 50 yaşındaki herkese üniforma giydirildi.

İsrail Fransa ve İngiltere ile gizli antlaşmalar yaptığı gerekçesiyle mısıra saldırdı ABD bu haber sonrası israile saldırgan damgası vurdu işgal ettiği bölgelerden çekilmeye zorladı
Kral Hüseyin, İsrail'in 1966'da söz vermesine rağmen Sauma köyüne yaptığı baskını unutmamıştı ve İsrail'in sözüne sadık kalmayacağını düşünüyordu. Savaşa girmezse tahtını kaybedeceğine inanmıştı.

Daha güneyde İsrail kara güçleri Sina çölüne girdiler ve üç koldan hızla ilerlemeye başladılar. Mısır ordusu bu ilerleyişe kahramanca bir direnişle karşılık verdi fakat esneklik ve sürat konusunda İsrail ordusu kadar eğitimli değillerdi.neredeyse savaş başlamadan bitmiş mısır uçakları kalmadan imha edilmişti.Yenilgi haberini alan mısır lideri geri çekilmiş İsrail ile barış antlaşması yapılmıştı

Son Durum
Mısır, Ürdün ve Suriye ordularını durdurmasını izleyen beş günde İsrail, Gazze Şeridi'ni, ve Sina yarımadasını Mısır'dan, Golan tepelerini de Suriye'den ve Batı Şeria ile Doğu Kudüs'ü de Ürdün'den almıştı. 1948 boyutlarında olmasa da çok sayıda Filistinli yine topraklarından sürüldü, kaçmak zorunda kaldı ya da öldürüldü.
savaştan sonra ne oldu ?
 
Son düzenleme:
İsrail 6 Gün Savaşları ile askerî ve lojistik zekâsını kanıtladı, Araplar ise bir kere daha ordu ve savaş kültürü olmayan bir millet olduğunu tüm dünyaya gösterdi. Tabi 6 Gün Savaşları'nda meşhur ajan Eli Cohen'in İsrail'e sızdırdığı istihbaratı da unutmamak lâzım.
 
'' Bizler tarihin ortanca çocuklarıyız, ne büyük savaşı yaşadık, ne de büyük buhranı. Bizim savaşımız ruhani bir savaş. En büyük buhranımız, hayatlarımız. ''
Birden tyler durdenin sözü aklıma geldi.
Mükemmel savaşlar dönüyor. Allah bilir bu savaşlar da ne hikayeler ve olaylar dönmüştür. Çokça merak eder ve karşılıklı sabahlara kadar bu konular hakkında konuşmak isterdim.
Fakat gel ki; insanlar ünlülerin sikik hayatlarından başka konu konuşmaktan aciz !
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst