Alfaloji Forum

Sitemizde şu anda bakım yapılmaktadır. Üyelik istekleri ve konular bakım sonrasında onaylanacaktır.

Diyetim ve Beslenme Konusundaki Fikirlerim

Rew

Katılım
1 Şubat 2020
Mesajlar
17
Tepkime puanı
33
Yaş
21
Şehir
İzmir
Kısa bir süre önce Game Changers isimli bir belgeselden bahsetmiştim belgeselde vegan beslenmenin et ile beslenmeye olan üstünlüğü ele alınıyordu ve et ile beslenmenin doğruluğu-yanlışlığı. Biraz araştırma yaptım ve şu sonuca vardım; endüstriyel hayvancılık üretimi et tüketmediğiniz sürece et gerçekten de bitkisel proteinden çok daha üstündür.

Endüstriyel hayvancılık nedir ? Endüstriyel hayvancılık insanların tüketmeyi sevdiği hayvanların ucuz ve hızlı üretilmesi için kurulan devasa tesisler ve bu tesislerde uygulanan sistemlerdir. Beyler bu tesislerin ne kadar iğrenç olduğunu hayal edemezsiniz. Hayvanlar daha hızlı yağlansın diye dar bir alana sıkıştırılırlar, yemlerine antibiyotik katılır ve kesimlerine dek vücutlarında ciddi miktarda antibiyotik birikir. Dar alanlarda olduklarından böceklenmeler olabileceği için ilaçlanırlar ve bu kadar sıkışık bulundukları için hayvanlar birbirlerini ısırmaya/gagalamaya çalışabilir. Daha hızlı büyümeleri için hayvanlar hormonlanır ve bu süreçte bazıları başkalaşım geçirerek bakınca insanın tüylerini ürperten bir görünüme kavuşur.

Endüstriyel hayvancılıkla üretilen etler gerçekten sağlıksız ve kalitesizdir hamburger, hazır tavuk gibi ürünlerin ötesinde süpermarketlerin kasap reyonlarındaki etler dahi bu şekilde üretilmiştir. Mahallenizdeki kasaptan ya da benim gibi köye yakın yaşayan biriyseniz oralardaki kasaplardan hayvan almak çok daha sağlıklı olacaktır.

Eti tüketme biçimine gelirsek. Kendi diyetime geçiş yaptığimdan beri parça et yemedim. O şekilde yemenizi de tavsiye etmiyorum zira diş yapımız hem herbivor hem karnivor beslenmeye uygun olduğundan parça et yemek gerçekten de diş etinde problemlere yol açabiliyor ayrıca midede sindirilmesi substrat yüzeyi daha büyük olduğundan daha zor oluyor. Kıyma ya da kuşbaşı yaparka eti tüketmek sindirim açısından çok daha faydalı diye düşünüyorum kendi vücudumda da böyle gözlemledim.

Kıymayı/kuşbaşını sebze yemeğinin içerisinde almak insanın omnivor beslenme biçimine daha uygun olacaktır. Ayrıca sebzeyi daha ağırlıkta tutmak da son derece önemli. Pişrme metodu olarak ayçiçek yağında kavurmanızı önermiyorum kendi yağında kavrulmasına izin verin ve yemeğin suyuyla pişirin inanın çok daha lezzetli. Temel karbonhidrat kaynağim baklagiller ve tahıllar yani beyaz ekmek tüketmiyorum. Bakla, kuru fasulye, mercimek, nohut, bezelye gibi baklagillerden ve pirinç, bulgur gibi tahıllardan ve elbette patatesten karbonhidrat alıyorum. Vitamin ve mineralleri ıspanak, pırasa, kereviz, brokoli, fasulye, biber ve domatesten alıyorum. Proteini ise genelde yemeğin içindeki kıymadan alarak kapatmaya çalışıyorum. Bunun yanında mantar ve soğan da tüketiyorum. Sabah kahvaltısında yumurtayı çiğ yiyerek besin değerini mümkün olduğunca koruyarak tüketmeye çalışıyorum. Bunun yanında süt ve süt ürünlerini bolca tüketiyorum. Balık yememenizi öneriyorum kendim de yememeye çalışıyorum çünkü suların içerisindeki mikroplastik miktarı her yıl artıyorken aldığım ekstradan omrga3ün buna değmeyeceğini düşünuyorum.

Benim diyetim bu şekilde arkadaşlar eğer katılmadığınız noktalar varsa duymak isterim çünkü bundan önce belgeselle alakalı yazıma gelen eleştriler sayesinde kendimi bu konuda epey geliştirdiğimi düşünuyorum.
 
Son düzenleme:
Hocam dediklerinize katılmakla beraber bilimle ilerlemenize çok sevindim. Sebzeye önem verilmesi taraftarıyım fakat bildiğin gibi sebzelerin içerisinde bulunan lif çok tıkayıcı olabiliyor. Protein kısmının özellikle hayvanlarla karşılanması taraftarıyım gerek esansiyel amino asitlerinin zengin bulunması gerek bitkisel proteinlere kıyasla daha hızlı sindirilmesi hayvansal kaynakları bir adım öne çıkarıyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: Rew
Endüstriyel Hayvancılık hakkında daha fazla bilgi edinmek için Food İnc belgeselini öneririm.
 
  • Beğen
Tepkiler: Rew
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst