Alfaloji Forum

Sitemizde şu anda bakım yapılmaktadır. Üyelik istekleri ve konular bakım sonrasında onaylanacaktır.

El alem Ne Der ?

Katılım
6 Ekim 2018
Mesajlar
89
Tepkime puanı
233
Şehir
Gaziantep
O saç ne lan ? O kıyafet sana yakışmış mı ? Ee sen öyle yaparsan komşular ne der ? Bunu takarsan döverler seni deli misin sen ? O çocukla takılma sonra sana ne derler?
Aklından bile geçirme millete ne diyeceksin? vs...

Selamlar Saygıdeğer Alfaloji üyeleri...
Uzunca bir aradan sonra sosyal anksiyete üzerine bir konu açmak istedim. Özellikle küçüklükten annelerimizden bize aşılanan aman onu yapma komşular ne der,aman şunu yapma akrabalar duyar,aman öyle yaparsan dilden dile düşeriz vs... laflar ile küçüklüğümüzden beri çoğumuza aşılanan yapmak istediğimiz şeyleri yapamamamız ve çekinmemize neden olan,kısacası hayatımıza bir sülük gibi yapışan Sosyal anksiyeteye nedir ? Sosyal anksiyeteye karşı neler yapabiliriz ? Nasıl umursamaz oluruz ? gibi konulara gelin ufaktan değinelim...

Anksiyete Nedir ?
Anksiyete veya endişe, canlılarca deneyimlenen kaygı, korku, gerilim, sıkıntı halidir. Nedeni belli olmayan tedirginlik hali olarak da açıklanabilir. Anksiyete bazı kuramcılara göre yaşanan iç çatışmaların sonucudur. Bazı kuramcılara göre öğrenilmiş davranışlardır.

Sosyal Anksiyete (Fobi) Nedir ?
Sosyal fobi
, diğer insanlarla etkileşimi içeren toplumsal durumlarda ortaya çıkan kaygı bozukluğudur. Rahatsızlık diğer insanlar tarafından olumsuz değerlendirilme ve küçük düşme korkusundan kaynaklanır. Sosyal anksiyete bozukluğu olarak da adlandırılan bozukluk, toplumda yaygın olarak görülen bir sorundur. Kişinin yaşamının pek çok alanında kaygı ve korkuya neden olarak hayat kalitesini olumsuz yönde etkiler.
Sosyal fobinin topluluk karşısında konuşmak, mevki olarak yüksek birisiyle buluşmak gibi bazı özel durumlarda görülen hafif tipi olduğu gibi hemen her sosyal etkileşimde kendisini gösteren daha ağır formları da bulunur. Sosyal fobisi olan bireylerden bazıları için market alışverişi, birisine yol tarifi sormak, güvenliğe selam vermek gibi günlük hayatın içindeki etkileşimlerde bile yoğun kaygı durumu yaşanabilir. Kendi kendine geçmeyen kronik seyirli bir rahatsızlıktır ve sadece bilişsel-davranışçı psikoterapi tedavisi ile rahatsızlıktan tamamen kurtulmak mümkündür.

Şu an burada bilişsel-davranışçı psikoterapi'den bahsetmeyeceğim. O kadar ileri seviyede dışarı çıkamamak gibi durumlar yaşayan arkadaşlar var ise psikiyatr'a görünmesi daha sağlıklı olur.

Sosyal Anksiyete'ye Karşı Neler Yapabiliriz?
Öncelikle bu işi kendi kafamızda bitirmemiz gerekiyor.''İnsanların ne diyeceği benim ne kadar umurumda ?'' Sorusunu kafamızda yanıtlamalıyız. Cevap umurumda ise kısmen yanlış yoldasın.Eğer cevap umurumda değil ise yine kısmen yanlış yoldasın.
Neden ?
''Umurumda değil'' cevabına sonra değineceğim şimdilik ''Umurumda'' cevabına dönelim.
Cevap umurunda ise sen kendi hayatından çok başkalarının yorumlarını önemsiyorsundur ve başkalarının düşüncelerinde yaşıyorsundur.Sokağa çıkarken yanımdan geçen insanlar benim hakkımda ne düşünür ? veya şu sözü söylersem,şu hareketi yaparsam çevremin tepkisi ne olur ? Düşünceleriyle kendini yiyip bitirmemen gerekli.Bak dostum bu hayat senin hayatın ve bu hayata bir kere geliyorsun,yaşayacaksın.Deliler gibi yaşayacaksın niye birinin düşüncesine bakarak hareket edesin ki ?
Canın bir şey mi yapmak istiyor yap,bir şey mi giymek istiyor giy,bi yere mi gitmek istiyor git.Bu zamanların bir daha gelmeyecek ve belki o an yaşadığın o fırsat,reddedip teptiğin o fırsat bir daha geri karşına çıkmayacak.Bunları bir düşün ve harekete geç. Dışarıdaki çoğu insan narsist,bencil,egoist,eleştiri kabul etmeyen,kendi sorumluluğu altında gelişen durumun kötü sonucunu hep bir başkasına yükleyen bireyler.Kendi hayatındaki eksikliği başkasını yargılayarak kapatmaya çalışan dalga geçerek azda olsa kendi hayatını unutmaya çalışan bireyler.Bunu düşün ve onlara bir de bu gözle bak.Tabularını yık ve bir düşün... SEN ZORDAYKEN EL ALEM NEREDEYDİ ?
''El alem ne der kadar büyük duvarlı bir hapishane var mı ? Bu öyle bir hapishane ki içine düşmek kolay, içinden çıkmaksa çok zor. Zor ama imkansız da değil.''
İşte bu algıyı yıkabilmen için birkaç teknik:

- Hayatınla ilgili kararlar alırken başkalarının düşüncelerini en merkeze koyma.

- Başkaları için yaşamayı bırak, kendin ve sevdiklerin için yaşa.

- Mutluluğu el alemde değil, kendi içinde ara.

- Kendi kurallarını ve prensiplerini belirle.

- İçinden gelen şeyleri yap.

-Seni aşağılamak,küçümsemek ve dalga geçmek isteyenlere: ''Tamam,aynen veya ben böyle seviyorum seni ne alakadar eder.'' gibi cevaplar yararlı olur.



Şimdi gelelim ''Umurumda değil'' kısmına...
UYARI: Sayın ''Umurumda değil'' diyen arkadaşlarım El alem Ne Der ? Algısı ile insanların fikirlerini dinlemeyi bırakıp ''Banane ulan başkaları ne derse desin çok da tın!'' deyip kafanızın dikine gitmek KOCA BİR YANLIŞ
İnsanların fikirlerine önem verin, dediklerini dinleyin.Özellikle ailenizin ve gerçek dostlarınızın dediklerine kulak verin.
Frontal lobunuzla düşünün.Beyin süzgecinizden öyle geçirin ve ona göre kararınıza devam etmeye veya etmemeye karar verin. Yaptığınız kafanıza takılan veya içinizde ufak bir şüphe bulunduran işlerin etikliğini önce kendinizce sorgulayın, sonra bir yakınınızdan fikir alın,sonra ise dışarıdan birinden...(Tabi ki hepsini değil.)

Kapanışı Konfüçyüs'ün bir sözü (Aynı zamanda Hayat Mottom) ve bir video ile yapmak istiyorum.

Çok kişi ile konuş.
Az kişi ile düşün.
Tek başına karar al.
Konfüçyüs



El Alem Ne Der ? Videomuz



-𝕹𝖆𝖈𝖗𝖊𝖒
 
El alem ne der demeye devam ettiğimiz sürece el alemin kuklası olacağız.
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst