Alfaloji Forum

Sitemizde şu anda bakım yapılmaktadır. Üyelik istekleri ve konular bakım sonrasında onaylanacaktır.

En Sevdiğimiz Romanlar

Katılım
21 Kasım 2018
Mesajlar
329
Tepkime puanı
476
Şehir
Tokat
Merhaba,
Bu konu altında roman türündeki en sevdiğimiz kitapları yazalım istiyorum. Bizi en çok etkileyen, duygularımıza en iyi hitap eden, düşünce dünyamızı zenginleştiren romanları yazarak birbirimize tavsiye niteliğinde olmasını istediğim bu konuya herkesi davet ediyorum.

Kendim başlayayım. Sıralama bir anlam ifade etmemektedir

Sefiller

Victor Hugo'nun bu romanı romantik türde bir başyapıttır. Yazılmış ilk sosyal romandır ve 1862 yılında yayımlanmıştır. Kürek mahkumu Jean Valjean'ın eksantrik hayatını anlatan bu romanda pek çok başka kahraman da vardır. Fransa'nın o dönemki siyasi, sosyal durumu ve özgürlük, sefillik, haklar, Fransız Devrimi; aşk vicdan, suç, adalet gibi konular da arka planda işlenmektedir. Çeşitli sefillikler yaşayan kahramanların hikayesi bir şekilde birbirine kesişir. Kitabı okurken ve okuduktan sonra kendinize şu soruyu sorun: Asıl sefil kim?

Gerek hikayesi, gerek anlatım tarzı, gerek insanları ve iki gencin aşkının anlatıldığı bölümler beni çok etkilemiştir. Bu romanın adını duymayan yoktur ama günümüzde bunları okuyan kişi sayısı maalesef azalmakta.

Gazap Üzümleri

Nobel Ödüllü John Steinbeck'in bu romanı okunmalı. Büyük Buhran döneminde ABD'nin Doğu'sundan Batı'ya, California'ya, iş için göç etmek isteyen bir ailenin hikayesinin ele alındığı roman en büyük edebi eserlerden biridir. Cali'ye göç edip rahat bir iş, refah içinde bir yaşam vaadiyle yola çıkan ve yolda yaşadıklarını ele alan bu romanda arka planda zamanın ABD'sinin durumu, refah, göç, kapitalizm gibi konular da ele alınmakta.

Bu kitap beni çok etkiledi çünkü insanların nasıl insanlıktan çıkabileceğini, duyguları vs. çok iyi anlatıyor

Kar

Nobel Ödüllü Orhan Pamuk'un dünyada en çok ses getiren eserlerinden biri olan bu kitap; aşkı, dönemin Türkiye sosyal durumunu, siyasi yapısını harika bir şekilde öne çıkarmaktadır. Kitabın baş karakteri şair Ka, sürgüne gittiği Almanya'dan Türkiye'ye döner. Kars şehrinde o dönemler kadınlar arasında intihar olayları çoğalmaktadır. Cumhuriyet gazetesi tarafından Kars'a gönderilen Ka, orada hayatının aşkını ve nihai mutluluğa da erişebileceğini düşünür.

Batılılaşma taraftarı olan Ka, şehirde pek hoş karşılanmaz. Daha oraya vardığı ilk gün, şehirde sıra dışı siyasi olaylar gelişir. Kemalistler'den Siyasal İslamcılar'a kadar uzanan ve daha pek çok fikirden insanların oluşturduğu Kars şehri üzerinden aslında bütün Türkiye'nin siyasi ve sosyal durumu gözler önüne serilir. Pamuk bu kitabı yazarken ve yazdıktan sonra Kemalistler'den de Siyasal İslamcılar'dan da pek . ok tepki alır çünkü gerçekler acıdır :)

Bu roman yayımlandığı dönem daha çok bir aşk romanı olarak tanıtılır çünkü Pamuk ve yayınevi düşünce özgürlüğünün ve sanatın yerler altına alındığı Türkiye'de risk almak istemezler

O ne bir ideolog, ne bir siyasetçi, ne de bir gazeteci. Orhan Pamuk büyük bir romancı. - New York Times

SUÇ VE CEZA

Bu kitabın adını Türkiye'de duymayan yoktur. Suç, vicdan gibi kavramlar sarsıcı bir biçimde ele alınmıştır bu romanda. Forumda dünyayı red pill forumları gibi saçma sapan yerlerden okudukları bloglar veya forum yazıları ile sorgulamaya çalışan kişiler bilhassa okusun. Dostoyevsky okumadan dünyayı anlamaya çalışan bir nesil yetişiyor Türkiye'de. Daha fazla yazmayacağım


Zamanım kısıtlı olduğu için ancak bu kadar yazabildim.
Sizler de ekleme yapın
İyi forumlar


 
*Otomatik portakal
*Yabancı
*Diriliş - Tolstoy
*Martin eden
*bir idam mahkumunun son günü
*Ana - maksim gorki
 
Algernon'a çiçekler çok da popüler olmayan ama çok naif bir kitap, bakış açısı kazandırır.
 
Şeker Portakalı'nı duymayan yoktur heralde aramızda, çocuğundan yetişkinine herkes beğenir bu kitabı. Ama şunu herkes bilmez, bu kitabın devamı niteliğinde iki kitap daha var.

Güneşi Uyandıralım
Delifişek

Masumane şekilde bakarsak, belki de son derece ütopik bi' arkadaşlık modeli ve bu arkadaşlığın vereceği huzur/mutluluğa dayalı bi roman olarak okuyabiliriz. Veya biraz odaklanarak yazarın hayata bakış açısı, vermek istediği iyi düşünülmüş, yaşayarak öğrenilmiş ve realist mesajlar üzerinden kendimize özgü çıkarımlar yapabiliriz.

Şiddetle tavsiye ederim.

Sefiller, Suç ve Ceza'ya puanım +1, Suç ve Ceza biraz bayabilir ve mümkünse genel bi sorgulamaya girildiği bi dönemde okunmalı. Yoğun duygu içerir. Hatta önce roman şeklinde okunmalı, yıllar sonra kitapta anlatılan duyguları az da olsa tattıktan sonra bi' kez daha yaşayarak okunmalıdır.
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst