Alfaloji Forum

Sitemizde şu anda bakım yapılmaktadır. Üyelik istekleri ve konular bakım sonrasında onaylanacaktır.

Hayvan Gibi Okumak

Katılım
16 Temmuz 2019
Mesajlar
36
Tepkime puanı
87
Şehir
İçel
Vakti zamanında; günde 200, 300 sayfa Allah ne verdiyse okurdum. Sonra, Schopenhauer ‘ in “Okumak, Yazmak ve Yaşamak Üzerine”(tavsiye edilir) kitabında şuna denk gelince bir şeyler dank etmeye başladı kafada (bunu da çok okuyarak fark etmem ayrı bir ironi).

Okurken bir başka kimse bizim için düşünür: Biz sadece onun zihin sürecini takip etmekle yetiniriz. Nasıl ki yazmayı öğrenirken talebe öğretmen tarafından kalemle çizilmiş çizgileri takip eder, okurken de tıpkı bunun gibidir; düşünme işinin büyük bölümü zaten bizim için bitirilmiştir. Bunun içindir ki kendi düşüncelerimizle meşgul olduktan sonra elimize bir kitap almak her zaman bizi bir parça rahatlatır, fakat okurken zihnimiz aslında başka birisinin düşüncelerinin oyun alanından başka bir şey değildir; ve sonunda onlar bizden ayrılır, geriye kalan nedir? Ve dolayısıyla öyle olur ki çok fazla-yani neredeyse bütün gün okuyan ve arada düşünmeksizin, eğlence yahut meşgale ile kendisini eğlendiren kimse, yavaş yavaş kendi kendine düşünme yeteneğini kaybeder.

Aslında, mesele 100, 200, 900 sayfa okumakta da değil. Okuduktan sonra kitabı kapatıp hop laga lugaya gitmekte. Sindirmemekte.
Ben buna hayvan gibi okumak diyorum artık. Hayvan gibi çünkü hayvandan farkımız olan düşünme yetisini kullanmadan okumak. Aman dikkat.
 
Güzel bir konuya değinmişsin dostum.

Kitabı sadece zaman öldürmek için okuyan tipler var senin dediğin gibi hayvan gibi okuyanlar mesela onlarla tv'de saatlerce dizi izleyen insanların hiç bir farkı yok. İkiside zamanını öldürüyor.

Ben şahsen kitap okurken elimde mutlaka bir kalem bulundururum önemli bulduğum yerlerin altını mutlaka çizerim, notlar alırım bu roman bile olsa şiir kitabı bile olsa kişisel gelişim kitabı bile olsa böyle. Anlamını bilmediğim bir kelimeye denk gelirsem okumayı sonlandırıp mutlaka google'den anlamına bakarım.
 
Ne kadar doğru bilmiyorum ama Oğuz Benlioğlu geçtiğimiz günlerdeki canlı yayınında Schopenhauer'un orada çok okumaktan kastettiğinin 10.000 kitap falan olduğunu söylemişti.
 
Buna benzer bir düşüncede, olayları kendi gözlerinizle görmek ve kendi savlarını ne pahasına olursa olsun savunmak tabi haklılık payı olanlar için geçerli, ne yapmanız gerektiğini söyleyen kitaplardan bir ayağı çukurda olan yaşlıların asırlardır süre gelen öğütlerinden artık sıyrılmanız gerektiğinin sinyalidir. Aklını kullanabilen insan her yeni durumu ölçmekle mükelleftir. Kişisel gelişim & Kılavuz kitaplarını ne kadar çok okursanız bir süre sonra sizin gerçekleriniz olmaya başlar gayri ihtiyari inancınız olur. Dışardan yamanan felsefeleri ve kendi çıkarını gözeten öğütleri bir kenara bırakın ''Düşünüyorum, O halde varım!" - René Descartes
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst