Alfaloji Forum

Sitemizde şu anda bakım yapılmaktadır. Üyelik istekleri ve konular bakım sonrasında onaylanacaktır.

İYİ DEĞİL ✓ KÖTÜ ×

Katılım
7 Ağustos 2018
Mesajlar
55
Tepkime puanı
113
Şehir
Ankara
Hoş bulduk Sahne! Hoş bulduk Güzide Okuyucular! Bugün Yine Harika Bir Konu İle Sahnedeyim! Herkes Hazırsa Başlayalım!

Günlük hayatta biri bizden bir istekte bulunduğunda yapamayacağımızı olumsuz bir ifade ile belirtirsek karşı taraf bize her ne kadar belli etmese de öfke duyacaktır. Bunu bir koşula bağlayarak söylemek karşı tarafın bilinçaltında onu önemsediğimizi, ona değer verdiğimizi düşündürecektir.

-Ya şu dosyaların fotokopisini çektirip bana getirebilir misin acilen?
+Şuan imkansız başka işlerim var. (Yanlış)
+İşlerimi bitirdikten sonra yardım edebilirim. (Doğru)


Yine aynı şekilde sevimli/itici ifadelerimizi kullanırken dikkat etmeliyiz. Mesela bazı kampanyalarda da yanlış kullanıldığında olumsuz sonuçlar doğurabilir. Ha reklamın iyisi kötüsü olmaz evet ve reklamın kalitesi olur. Nedir bu kalite? Mesela herhangi bir deterjan reklamının yazarıyız. Kirlerin bu deterjan sayesinde yok olacağını anlatmamız gerekiyor.

-Artık sizi iyi hissettirmeyen kirlere son! X deterjanı sayesinde kir problemleriniz çözülecek! (Yanlış)
+Artık kötü koku ve kirlere son! X deterjanı sayesinde daha temiz bir evde yaşayacaksınız! (Doğru)


İyide kardeşim aradaki fark ne? Günlük hayatta itici bir sözcük kullanmak (problem sözcüğü olur kötü sözcüğü olur) karşı tarafa bir sorun olduğunu hissettirir. Birinci ifadedeki problem sözcüğü aslında bilinçaltımızda kirlerin gitmeyeceğini işaret ediyor.

Şimdi bu bilgileri Alfaloji Kütüphane - Alfa Erkek Kitapları de Tongue Fu kitabından ulaşabilirsiniz zaten. Asıl değinmek istediğim konu bu kitapta bu bölümü okuduktan sonra hayatımda değişen olumlu ve olumsuz durumlar.

Hayatımda kullandığım ne kadar olumsuz kelime varsa hepsi olumluya döndü. Bu insan ilişkilerinin bir kısmında çok işime yaradı ve fark ettim ki aslında her yerde kullanmak yanlışmış.

Mesela birine durumun kötü olduğunu anlatmam gerekiyor ve cidden kötü olduğunu anlaması lazım. Ben cümlede ‘kötü’ demek yerine ‘iyi değil’ demeye başladım. Karşı tarafın bilinçaltına ‘değil’ sözcüğü gitmediğinden anlatmak istediğim durum yarım kalıyordu.

-Şirket iyi durumda değil. Hisseler dikkate almamız gereken ölçüde düşüşte. (Yanlış)
+Şirket berbat durumda! Anasının nikahı kadar borca battık! Hisseler bungee jumping yapıyor! (Mission completed)


Burada yanlış olan ne? Sonuçta ikisinde de kötü bir durumu ifade ediyoruz. Lan adama birinci cümledeki gibi ifadeler kullansam adam şirketi uçuşa geçiyor sanacak. İkinci cümledeki gibi ifade etsem karşı taraf hee boka batmışız diyecek.


Herhangi bir kitabı okuduğumda not aldığımda yine bir durumun olumsuz olduğunu ifade etmem gerektiğinde itici sözcük yerine sevimli sözcük kullanıyordum. Bir zaman sonra o notu hatırlamam gerektiğinde ise sevimli sözcük kullandığım için notun olumlu mu olumsuz mu olduğunu hatırlayamıyordum. Mesela yine Alfaloji Kütüphane - Alfa Erkek Kitapları de bulabileceğiniz bir kitap olan İktidar kitabının 9. Yasasının adı ‘Eylemlerinizle Kazanın Asla Tartışmayla Değil’. Şimdi ben not alırken bunu değil sözcüğüyle alırsam hatırlamakta zorluk çekerim. Not alırken ‘Eylemlerinle kazan, tartışmayla kazanamazsın’ gibi not alırsam daha iyi olur. Artık olumsuz bir ifadenin notunu almam gerektiğinde olumsuzluğu ve itici sözcükleri bastıra bastıra kullanıyorum. Böylelikle unutkanlık azalıyor hafızada kalıcılık artıyor.



Bir kitabı bitirdiğimizde kitap hakkında aklımızda çok az bilgi kalabilir. Bu mutlu olmamamız gereken bir durum değil. Bir yiyeceği yediğimizde büyür müyüz? Büyümeyiz ve o yiyecek etimize kanımıza karışır yine de. İşte öylede kitaplardan da bilinçaltımızda bilgiler kalır yeri gelince ortaya çıkar, kelime dağarcığımız gelişir. Kitap etimize budumuza karışmıştır artık. Yine de daha sağlıklı okumaya özen gösterirsek şirket hisseleri bungee jumping YAPMAZZZZZZZ.

LOTUS
 
Kime göre neye göre. Ortamdaki insanlara göre değişir bu. Suistimal edilebilir kalıplar bence.
 
Mesela birine durumun kötü olduğunu anlatmam gerekiyor ve cidden kötü olduğunu anlaması lazım. Ben cümlede ‘kötü’ demek yerine ‘iyi değil’ demeye başladım. Karşı tarafın bilinçaltına ‘değil’ sözcüğü gitmediğinden anlatmak istediğim durum yarım kalıyordu.
Evet bazen bazı durumlarda olumsuz kelimeler kullanılması gerekiyor. Ama "bazen", işte orda bi ince çizgi var :D
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst