Alfaloji Forum

Sitemizde şu anda bakım yapılmaktadır. Üyelik istekleri ve konular bakım sonrasında onaylanacaktır.

Kafein Kullanımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Katılım
29 Ağustos 2019
Mesajlar
304
Tepkime puanı
591
Şehir
Samsun
gilbert-immanuel-fix-1.jpg

Kafein
şu anda dünyanın en yaygın kullanılan ilacıdır.

Birçok yiyecek ve içecekte bulunur, bu onun bir ilaç olduğunu unutmayı kolaylaştırır.
Çocuklara pazarlanan içecek ve yiyeceklerde bile bir bileşendir. Kafeinin bazı sağlık yararları olmasına rağmen, vücut ve beyin üzerinde önemli olumsuz etkileri vardır.

Diğer birçok psikoaktif ilaçtan farklı olarak, kafein yasaldır ve dünyada en yaygın kullanılan maddelerden biridir.

Aynı zamanda Olarak Da Bilinir: Kafein yasal olduğu için, genellikle argo terimleri söz edilirken kullanılmaz.
En yaygın doğal kafeinli içeceklerden ikisi olan kahve ve çay için argo terimleri Joe ve cuppa'dır.
İlaç Sınıfı: Kafein, uyarıcı olarak sınıflandırılır. Merkezi sinir sistemindeki aktiviteyi arttırır.



Yaygın Yan Etkiler:

Kafein, enerji seviyelerini ve uyanıklığını artırabilir, ancak yan etkiler sinirlilik, titreme, kaygı, hızlı kalp atışı ve uykusuzluğu içerebilir.

Kafein Nasıl Tanınır?

Kafein, kahve çekirdeği, çay yaprakları ve kakao çekirdeği gibi çok çeşitli bitkilerde bulunan bir alkaloiddir. Kahve, çay, çikolata ve alkolsüz içecekler dahil olmak üzere birçok yiyecek ve içecek ürününde hem doğal hem de katkı maddesi olarak bulunur. Tek başına, kafeinin tadı yoktur ve herhangi bir besin değeri yoktur.
FDA yönetmelikleri eklenmiş kafein içeren ürünlerin etiketlenmesini şart koşarken, doğal olarak uyarıcı içeren yiyecek ve içecekler için etiketlemenin gerekli olmadığını unutmayın. Pek çok ürün ne kadar kafein içerdiğini belirlemediğinden, ne kadar kafein kullandığınızı bilmek zor olabilir.

Kafein Ne Yapar?

Kafein merkezi bir sinir uyarıcısı gibi davrandığından, insanlar genellikle daha uyanık ve enerjik hissetmek için alırlar. Kafein ruh halini iyileştirebilir ve insanların daha üretken hissetmelerine yardımcı olabilir. Nörotransmitter adenosin reseptörlerini bloke ederek, beyinde uyarılabilirliği artırarak çalıştığına inanılmaktadır.

rick-prokosch-french-press.jpg


Uzmanlar Ne Diyor?

Araştırmalar, kafeinin sağlık üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etkileri olabileceğini göstermiştir.

Bir noktaya kadar zihinsel performansı artırabilir. 2012'de yayınlanan bir çalışmada kafeinin, dikkat, yanıt süreleri, bilgi işlem ve bazılarını ancak hepsini okumayan görevleri içeren bir dizi farklı görevdeki performansı arttırdığı gösterilmiştir. Fakat performansınızı arttırmanın kısayolu yok. Günlük kafein alımı düşük olan kişiler (günde 100 mg'a kadar kafein) ile düzenli olarak çok miktarda kafein tüketen (günde 300 mg kafein) arasındaki karşılaştırmalar yapıldığında, iyileştirmeler oldukça küçüktür ve daha fazla kafein ile daha iyi olmaz.

Kafein reaksiyon sürelerini iyileştirebilir, ancak beklentiler de bir rol oynayabilir. 2010 yılında yayınlanan bir incelemeye göre, kafein uyanıklığı ve reaksiyon sürelerini iyileştirir. 2009'da yayınlanan bir başka çalışma, bunun nasıl çalıştığının inceliklerini araştırdı ve en azından bunun beklenen bir etki olduğunu buldu.

Beklenti etkileri, ilaçların insanların algıları ve davranışları üzerindeki etkilerinde önemli bir rol oynamaktadır. İnsanların kafeinin performanslarını nasıl etkileyeceği konusundaki beklentileri, özellikle de performanslarını olumsuz yönde etkileyeceğini düşünüyorlarsa , bu gelişmelerden bazılarının altını çizmek gerekebilir. Başka bir deyişle, insanlar kafein tüketmenin performanslarını daha kötü hale getireceğini düşünüyorsa, kafeinin beklenen etkilerini daha fazla dener ve telafi eder.

Önerilen dozlarda, kafein ruh halini olumlu yönde etkiler.
Kafein, norepinefrin, dopamin ve asetilkolin dahil olmak üzere ruh hali ve zihinsel performansta rol oynayan nörotransmiterleri etkiler.


2013 yılında yayınlanan araştırmalar, her gün iki ila üç fincan kafeinli kahve içmenin daha düşük bir intihar riski ile bağlantılı olduğunu buldu.

Öneriler


FDA ve diğer sağlık grupları, yetişkinler için kafein tüketimi için önerilen sınırlar olsa da, çocuklar için güvenli bir seviye belirlememiştir.
Amerikan Pediatri Akademisi , çocuklar ve ergenler tarafından kafein kullanımını teşvik etmemektedir.
Amerikan Gebelik Derneği hamile kadınların günde en az 200 mg kafein alımını sınırlamasını önerir.

İş saatleri Dışında Kullanımlar

Kafein bazen yorgunluk veya uyuşukluk yaşayan hastalarda zihinsel uyanıklığı arttırmak için reçete edilir veya etiket dışı kullanılır.
Kafein sitrat, prematüre bebeklerde solunum problemleri için kısa süreli bir tedavi olarak da kullanılır.

Yaygın Yan Etkiler

Kafein, uyanıklığı artırabilir, ancak aşağıdakiler de dahil olmak üzere, bazı istenmeyen yan etkilere yol açabilir:

  • Huzursuzluk
  • Sinirlilik
  • Heyecan
  • Uykusuzluk
  • Yüz Kızarması
  • Aşırı idrara çıkma
  • Gastrointestinal rahatsızlıklar
  • Kas Seğirmesi
  • Başıboş konuşma
  • Taşikardi veya kardiyak aritmi
  • Tükenmişlik Süreçleri
Kafein ayrıca şunları da etkiler:

Ruh hali:
İnsanlar ruh halini iyileştirmek için genellikle kafeini kullanırken, aşırı kafein tüketimi kaygıyı artırabilir.
Kalp Hızı: Kafein, 360 mg tükettikten sonra ortaya çıkan yaklaşık üç buçuk fincan demlenmiş kahvenin eşdeğeri etkileriyle, kalp atış hızını hızlandırıyor.

Daha yüksek dozlarda, kafein, kalp atışınızın hızını ve düzenini değiştirerek kalp üzerinde daha önemli etkilere neden olabilir.
Bu taşikardi veya kardiyak aritmi olarak bilinir ve ciddi olabilir.

Kalp atışınızın anormal olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuza danışın.

Kan Basıncı: Kafein tüketimi kan basıncını artırabilir. "Baskı etkisi" olarak bilinen kafeinin bu etkisi, yaş ve cinsiyet grupları arasında belirgindir ve özellikle hipertansiyonu olan kişilerde belirgindir (yüksek tansiyon).

Bunun sizin için geçerli olup olmadığından emin değilseniz, doktorunuza tansiyonunuzu sorun ve kafein alımınızı buna göre ayarlamak konusunda tavsiyelerini alın.

Kafein büyük miktarlarda tüketildiğinde, yan etkiler rahatsız edici veya şiddetli olabilir, hatta bazen aşırı kafein dozuna neden olabilir.

Kafein ayrıca alkol de dahil olmak üzere diğer maddelerle birlikte alındığında tehlike oluşturabilir.
Kafein kullanımı aşırı alkol tüketimine neden olabilir, çünkü kafeinin uyarıcı etkileri alkolün depresan etkilerini maskelemektedir.

Kullanım İşaretleri

Yasadışı bir ilaç olmadığı için insanlar nadiren kafein tüketimini gizlemeye çalışırlar. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere birisinin kafeini aşırı kullandığına dair işaretler var:

  • Jitter, uykusuzluk, bulantı, titreme ve kalp çarpıntısı gibi belirtiler
  • Ajitasyon veya depresyon dahil olmak üzere ruh halindeki değişiklikler
  • Kafeinli içeceklerin aşırı tüketimi
Kafein doz aşımı, göğüs ağrısı, konfüzyon, halüsinasyonlar, kasılmalar ve nefes alma gibi semptomlara neden olabilir.
Birisi bu semptomları yaşıyorsa, derhal acil servislere başvurun.

Mitler ve Sıkça Sorulan Sorular

Bazı insanlar kafeinin hafızasını arttırdığını düşünüyor, ancak 2015'te yayınlanan bir incelemeye göre, bunun için yapılan araştırma kanıtları karışık olsa da, bazı araştırmalar enerji içeceklerini kullanmakla ilişkili olduğunu bulmuşlardır.

İnsanlar ayrıca aşırı kafein tüketiminin kalp sorunlarına katkıda bulunup bulunmadığını da merak ediyorlar.

Kafein kullanımının kalp atış hızı üzerinde kısa vadeli etkileri olsa da, daha büyük alımların uzun vadede kardiyovasküler sorun riskini arttırıp arttırmadığı açık değildir. 2017 tarihli bir incelemeye göre, birçok çalışma kafein alımına bağlı olarak erkeklerde veya kadınlarda kardiyovasküler problemler için yüksek risk olmadığını göstermiştir, ancak kafein yüksek tansiyonu olan kişiler için sorunlu olabilir. Bununla birlikte, herhangi bir kalp rahatsızlığınız varsa, kafeinli yiyecek ve içecekleri tüketmeden önce doktorunuzla konuşmalısınız.

Yaygın bir efsane, kafein kullanımının kısırlığa neden olabileceğidir.

2017'de yayınlanan bir araştırma, düşük miktarlarda kafein tüketilmesi (günde yaklaşık 200 mg veya daha az) ile doğurganlık problemleri arasında bağlantı olmadığını göstermektedir.

Diğer bir yaygın soru, kafein haplarının ve diğer yüksek doz ürünlerinin kafein içeren yiyecek ve içeceklerden farklı olup olmadığıdır.

Hap ve toz gibi yüksek konsantrasyonlarda kafein içeren, uyarıcı maddenin diğer formlarından kimyasal olarak farklı olmamakla birlikte, ilave tehlikeler ortaya çıkar.
Bu ürünler çok konsantre olduklarından, güvenli ve toksik bir doz arasındaki farkın ölçülmesi zordur, bu da kazara aşırı doz alma riskini ve nöbet gibi olumsuz yan etki riskini arttırır.

Kafein Sisteminizde Ne Kadar Kalıyor?

Kafein, tüketimden yaklaşık bir saat sonra vücuttaki en yüksek seviyelere ulaşır, ancak bu uyarıcı etkileri altı saate kadar hissetmeye devam edebilirsiniz.

Bağımlılık

Kafein kullanmak fiziksel veya psikolojik olarak buna bağımlı hale gelmesine neden olabilirken, beyin ödül sistemi üzerinde gerçek bir bağımlılığa neden olacak kadar güçlü bir etkisi yoktur. Ulusal Uyuşturucu Bağımlılığı Enstitüsü (NIDA), bağımlılığı olumsuz sonuçlara rağmen bir maddenin kronik, kontrol DIŞI kullanımı olarak tanımlar.

Bununla birlikte, insanlar sıklıkla kahve ve diğer kafein içeren içeceklere olan aşklarını "bağımlılık" olarak adlandırırlar.

Kafein Zehirlenmesi

Kafein bağımlılık yapmazken, kafein zehirlenmesi DSM-5'te bir bozukluk olarak kabul edilir.
Kafein zehirlenmesi, 250 mg'dan fazla kafein tüketimi olarak tanımlanır, bunu;

Kafein Zehirlenmesi, bu belirtiler işleyişinde ciddi sıkıntı ve bozulmaya neden olmalı ve başka bir tıbbi durumdan kaynaklanmamalıdır.

İnsanlar sıklıkla kafeini, yaşayabilecekleri herhangi bir negatif kafein yoksunluğu belirtisini azaltmanın bir yolu olarak kullanmaya devam ederler.

Kafeinden alabileceğiniz kısa vadeli fayda, kafeinin etkisi altındayken artan endişe ile dengelenebilir ve etkiler yıprandığında, yoksunluk belirtileri, iyileştirmeyi umduğunuz zihinsel süreçleri daha da kötüleştirebilir.

Kafein çekilmesi genellikle son dozu tükettikten 12 ila 24 saat sonra başlar. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere, bir dizi tatsız çekilme etkisine yol açabilir:

  • Baş ağrısı
  • Enerji Eksikliği
  • Titremeler
  • Sinirlilik
  • Kaygı
  • Yorgunluk ve Uyuşukluk
  • Yoğunlaşan Problemler
  • Düşük Ruh Hali
Çekilme semptomları, ne kadar kafein tükettiğinize bağlı olarak hafif ve daha şiddetli olabilir.
Bu hoş olmayan etkiler genellikle iki veya üç gün içinde azalmaya başlar.


Peki ya Ne Yapalım ?


Çok fazla kafein kullanıyorsanız (günde üç fincandan fazla çay veya kahvenin eşdeğerini içmek) sağlığınızı olumsuz yönde etkiliyor olabilir, bu nedenle kafein alımınızı azaltmak dikkate değer.

*En iyi yaklaşım, yavaş yavaş kafein tüketimini azaltmak.
*Bunu yapmak, geri çekilmenin olumsuz etkilerini en aza indirirken bağımlılığınızı kademeli olarak azaltır.
*Yiyecekler, enerji içecekleri, kafein, çay ve alkolsüz içecekler dahil olmak üzere kafein alımınızın tüm kaynaklarının farkında olmanız önemlidir.
*Bu kaynakları, daha düşük kafein veya kafeinsiz alternatiflerle değiştirerek aşamalı olarak ortadan kaldırmayı deneyin.
 
Evde türlü türlü kahve içiyorum en yaygını nescafe gold , Classic ve Türk kahvesi ama gel gör ki içtikten 2 saat sonra uykum geliyor. Sabahları da kahvaltı yanında içiyorum ama durum ayni uykumda değişme yok. Bunun nedeni kafein eşiği ile alaka sanırım Artık vücut kafein alınca uyarılmıyor . Bunun bir çözümü var mı . Kahveye 4 ay ara vermiştim ama hala aynı.
 
Evde türlü türlü kahve içiyorum en yaygını nescafe gold , Classic ve Türk kahvesi ama gel gör ki içtikten 2 saat sonra uykum geliyor. Sabahları da kahvaltı yanında içiyorum ama durum ayni uykumda değişme yok. Bunun nedeni kafein eşiği ile alaka sanırım Artık vücut kafein alınca uyarılmıyor . Bunun bir çözümü var mı . Kahveye 4 ay ara vermiştim ama hala aynı.

Birden olmuyormuş demek ki ... Spora gidip kas kazanmak istiyorsun ama 4 ay ara veriyorsun birden yapıyorsun bunu sence sağlam verim almış olur musun ? Zaman kaybettin ve tekrar eski kondisyonu kazanmak için yeni bir programa ihtiyacın olacak. Kafein olayı da birden bırakılması gereken bir şey değil azaltılması gereken bir şey yukarıda da belirtileri yazılmış görüyorsun. Zaten vücudun salgıladığı bir şey yani çok almanın manası yok az almanın da zararı yok bir şey kaybetmiş sayılmıyoruz.

Dengeli beslenirsin çok spesifik, güçsüz, kasıntı hissettiğin durumlarda ihtiyaç olandan fazla tüketmemek şartıyla ihtiyaç olabilir. Amaç yavaş yavaş bırakmak, tıpkı bir kızı seversin de ayrılamazsın ya birden onun gibi düşün. Ya da ilaç kullanıyorsun diyelim birden kestin ilacı sonra baş dönmeleri başlar mide bulanır. Doktorlar mesela senin durumun ne derece olursa olsun hep belli bir miligramdan başlayıp kademe kademe o da duruma göre ilacın gücünü arttırır. Tüketmek sorun değil, sağlıksız olmasın sadece...Yapman gereken şey düşük miktarda kafein içeren alternatiflere yönelmen ve azaltarak bitirmen olur, yukarıda da belirtildiği üzere...Gel gelelim diğer yediklerine de dikkat etme gerekir. Sadece kafeine yormamak lazım.
 
Kafein vücuda geç işlediğini duymuştum. Spordan 5 saat önce falan 200 mg alsam ve bunu düzenli olarak haftada 3 gün yapsam ne gibi etkiler gösterir? Sonuçta fazla almadığımı düşünüyorum.
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst