Alfaloji Forum

Sitemizde şu anda bakım yapılmaktadır. Üyelik istekleri ve konular bakım sonrasında onaylanacaktır.

Manipülasyona Dair Herşey #1

Katılım
1 Eylül 2019
Mesajlar
92
Tepkime puanı
623
Yaş
30
Şehir
İzmir
Manipülasyona Dair Herşey
Beyin yıkama(hakkında daha önce yazı yazmıştım.) ve hipnoz, kolayca akla gelen iki zihin kontrol biçimidir. . Bu ikisi zihin kontrolünün işleyişini ve nasıl çalıştığını anlamak için önemli olsa da, mevcut olan tek seçenek onlar değildir. Aslında, kısa vadede kullanılabilen ve genellikle beyin yıkama veya hipnozdan daha etkili olan başka yöntemler de vardır. Bu özel taktikler, bir kişinin başkalarıyla yapabileceği normal konuşmalarda olduğu gibi günlük durumlarda kullanılabilen taktiklerdir. Bir kişinin değiştirilmesi için manipüle edilmesi veya ikna edilmesi muhtemel olmasa da normal görüşmelerle büyük inançlar, veya bir seçimde belirli bir şekilde oy kullanmak gibi küçük şeyleri değiştirmeye ikna edilebilirler.

Açıkçası, bir kişi deneklerini tecrit etmeyecek veya beyin yıkamada olduğu gibi değiştirilmiş bir zihin haline getirmeyecektir. Bunun yerine, konunun düşünme şeklini değiştirmek için farklı teknikler kullanacaklardır.

Bu bölümde manipülasyonu ve “kişinin” düşünme biçimini değiştirmek için nasıl bir yol izleyeceğinizi tartışacağım. Manipülasyon, taktiği kullanan kişiyi zarar görmemesine veya acil bir tehlikeye yol açmasa da, amaçlanan konunun ilgili davranış, bakış açısı ve algısını değiştirmek için aldatıcı ve az elli bir şekilde çalışmak üzerine kurulur.

Manipülasyon Nedir ?
Sıkça sorulan ilk soru manipülasyonun ne olduğudur? Bu rehberde, manipülasyonu, başkalarının veya öznenin davranışlarını veya algısını kötüye kullanım, aldatıcı veya el altında olmayan taktikler aracılığıyla değiştirmeye çalışan sosyal bir etki olan psikolojik manipülasyon açısından tartışacağız. Manipülatör, genellikle bir başkasının pahasına kendi çıkarlarını ilerletmek için çalışacak, bu nedenle yöntemlerinin çoğu aldatıcı, aldatıcı, küfürlü ve sömürücü olarak kabul edilecektir. Sosyal etkinin kendisi her zaman olumsuz olmasa da,
kişi veya grubu manipüle etmil olacağız onlara zarar verme olasılığı var.

Hastalarını sağlıklı alışkanlıkları benimsemeye ikna etmek için çalışan bir doktor gibi sosyal etki, genellikle zararsız bir şey olarak algılanır. Bu, ilgili kişilerin seçme hakkına saygı gösterebilen ve aşırı zorlamayan herhangi bir sosyal etki için geçerlidir. Öte yandan, eğer birisi kendi yolunu bulmaya çalışıyorsa ve insanları kendi iradesine karşı kullanıyorsa, sosyal etki zararlı olabilir ve genellikle aşağı doğru incelenir

Psikolojik veya duygusal manipülasyon bir ikna ve baskı biçimi olarak görülür. Zorbalık ve beyin yıkama gibi bu zihin kontrolü biçimine dahil edilebilecek birçok bileşen vardır. Çoğunlukla, insanlar bunu küfürlü veya aldatıcı olarak görürler. Manipülasyon kullanmaya karar verenler, etraflarındaki kişilerin davranışlarını kontrol etmeye çalışmak için bunu yapacaklardır. Manipülatör, akılda bir son hedefe sahip olacak ve etrafındaki kişileri manipülatörün nihai hedefe ulaşmasına yardımcı olmak için zorlamak için çeşitli istismar formları üzerinde çalışacaktır. Genellikle duygusal şantaj yapılacaktır.

Manipülatörler, başkaları üzerinde istedikleri etkiyi elde etmek için genellikle diğer zihin kontrolü formlarında bulunan aynı taktikleri kullanabilirler. En sık kullanılan taktiklerden biri
duygusal şantaj olarak bilinir. Bu, manipülatörün manipüle ettikleri konuda sempati veya suçluluk duygusuna ilham vermek için çalışacağı yerdir. Bu iki duygu, tüm insan duygularının en güçlü ikisi olarak kabul edildiğinden ve başkalarını manipülatörün istediği eyleme itme olasılığı en yüksek olduğu için seçilir. Daha sonra manipülatör, başkalarını işbirliği yapmaya zorlamak veya nihai hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak için yarattıkları sempati veya suçluluk kullanarak özneden tam olarak yararlanabilecek.

Duygusal şantaj, manipülatörler tarafından kullanılan taktiklerden sadece biridir. Birçok manipülatör için başarılı olan diğer taktiklerden biri, istismar biçimi kullanmaktır. Bu taktik genellikle manipüle edilen kişide kendinden şüphe yaratma umuduyla amaçlanır; çoğu zaman bu kendinden şüphe ettirerek karşısındaki kişiyi o kadar güçlü bir hale sokar ki, bazı konularda çıldırdıklarını hissetmeye başlayabilir. Bazen, manipülatörler çılgın yapım getirmek için pasif-agresif davranış biçimlerini kullanacaktır. Ayrıca, konuyu sözlü olarak desteklemeyi veya onaylamayı göstermeyi seçebilirler, ancak daha sonra çelişkili anlamlar gösteren sözsüz ipuçları verebilirler. Manipülatör, aynı olay için desteklerini yüksek sesle gösterirken genellikle belirli olayları veya davranışları zayıflatmaya çalışır. Manipülatör eylemde yakalanırsa, beladan kurtulmak için inkar, gerekçe, rasyonalizasyon ve kötü niyetli aldatma kullanır.

Kurbanlar Nasıl Kontrol Edilir
Manipülatörün başarıya ulaşabilmesi için kurbanlarını kontrol etmesi gerekir. manipülatörün bunu nasıl yapabileceğine dair ise Harriet Brakier ve Simon'un ortaya attığı iki teori vardır.

Harriet Brakier'in Teorisi
Hrriet Brakier kendi kendine yardım kitabı yazab klinik psikologdur. Kitabında, manipülatörün kurbanlarını kontrol edebilmesi için beş yolu tanımlar. Bunlar:
-Pozitif Destek
-Negatif Destek
-Kısmi veya Aralılı Destek
-Cezalandırma ve Travmatik Öğrenme

İlk iki destekte olumlu ve negatif şeyleri içerir, pozitifte manipülatör, yüz ifadeleri (bir gülümseme veya zorla gülme gibi), hediyeler, onay, para, aşırı özür dileme, timsah gözyaşları, yüzeysel çekicilik, ve övgü gibi şeyler kullanır. Bunların amacı, kişiye arkadaşınız olmak istemesi için bir sebep vermektir. Bu sayede kişiyi kendiniz için üzültebilirseniz, daha sonra yanınızda olmaları için gerekli sempatiye sahip olmaları demektir. Diğer destek olan negatif destekte de manipülatör, kişiyi başka bir şey yapmanın ödülü olarak olumsuz bir durumdan kurtaracaktır. Bunun bir örneği “Bunu size yapmama izin verirseniz ödevinizi yapmak zorunda kalmayacaksınız” olacaktır. Bunların her birinde, manipülatörün kişiden istediklerini almasına izin veren güçlü ve zayıf yanları vardır. Genellikle, manipülatör istedikleri şeyleri elde etmek için farklı taktiklerin bir kombinasyonunu kullanır.

Kısmi veya aralıklı destek de bir manipülatör tarafından kullanılabilir. bu destek etkin bir şekilde şüphe ve korku iklimi yaratmak için kullanılır. Bunun bir örneği kumar oynamaktır. Kumarbaz zaman zaman kazanabilirken, özellikle de uzun süre oynarlarsa, genel olarak bir miktar para kaybedeceklerdir. Ancak kumar oynayan bir kişi kaybetse de ilk başta kazandığı için oynamaya devam edecektir. Kişinin aynı yolda devam etmesini sağlamak için yeterlidir. Manipülatör, bu taktiği, kişiye geri dönmesini sağlamak için kişiyle yeterli aralıklarla takviye sağlamak için kullanır.

Cezalandırma, manipülatörün kurbanını kontrol etmek için kullandığı başka bir yöntemdir. Bu kategoriye sığabilecek birçok farklı eylem var. Konuyu oynamak, ağlamak, surat etmek, suçluluk gezisini kullanmak, duygusal şantaj, küfür, tehditler ve korkutma, sessiz muamele, bağırmak gibi. Bu yöntemi kullanmanın amacı, konuyu yanlış bir şey yapmış gibi hissettirmektir. Kişi kötü hissedecek ve manipülatöre geri dönerek işleri düzeltmek isteyecek.

Simon'un Teorisi
-Yalan Söylemek: Manipülatörler, konularına yalan söylemekte gerçekten iyidir. Genellikle, denekler o zaman yalan söylediklerini söylemenin zor olduğunu göreceklerdir.

-İhmal Ederek Yalan Söylemek: Bu, birkaç küçük farklılık ile yukarıda listelenen yönteme benzer. İhmal yalan biraz daha inceliklidir, çünkü manipülatör gerçeğin bir kısmını söyleyecek, ancak olması gereken bazı önemli sorunları durduracaktır.

-Reddetme: Manipülatörler inkar konusunda uzmandır. Hiçbiri, tüm kanıtlar kendilerini işaret etse bile, yanlış bir şey yaptıklarını kabul etmeyecektir. Her zaman her şeyi inkar edecekler ve genellikle konuyu hatalı olan sizsiniz gibi göstereceklerdir.

-Minimizasyon: Bu inkar taktiğinin bir karışımıdır. Manipülatör herkese davranışlarının kişinin düşündüğü kadar sorumsuz veya zararlı olmadığını söyleyecektir. Bunun bir örneği, manipülatörün gerçekleştirdiği bir hakaret veya alay hareketinin sadece bir şaka olduğunu ve konunun
çok ciddiye alınmaması gerektiğinisöylemesi.

-Saptırma: Manipülatörler sadece yalan söylemekte iyi değil
konuları; onlar da kendilerine verilen sorulara doğrudan cevap vermekten kaçınmakta uzmanlardır. Birisi onlara sevmedikleri bir soru sorarsa ya da onlara yalan söylüyorlarsa açıkça bilmek isterse, manipülatör konuşmayı başka bir yöne doğru itmeye çalışacaktır. Genellikle manipülatör, konuşmayı başka bir konuya taşımadan önce soruya kısaca belirsiz bir cevap verecektir.

-Kaçınma: bu taktik saptırmaya benzer. Bu taktikte, manipülatör kendilerine verilen soruları cevaplayacaktır, ancak çakal kelimeleri, belirsiz cevapları, çarpışmalarını kullanacak ve soruya alakasız cevaplar verecektir. Konu bittikten sonra cevaplardan daha fazla soru ile ayrılırlar.

-Suçluluk Gezisi: Manipülatörler, öznenin istediklerini yapmasını sağlamak için suçluluk gezisini bir yıldırma biçimi olarak kullanmayı severler. Manipülatör, konunun çok kolay olduğunu, çok bencil olduğunu veya sadece manipülatörü yeterince umursamadığını söyleyerek konuyu bir şekilde suçlu hissetmeye çalışacaktır. Bu kurbanın manipülatör için kötü hissetmeye başlamasına neden olur. Özne daha sonra itaatkâr, endişeli veya kendi kendine şüphelenen bir konumda tutularak manipülatörün onları hala kullanmasını kolaylaştırır.

2. yazıyı yazarsam manipülasyon tekniklerine değineceğim. Bakacağız...

Stay Alpha...
 
2. Yazıyı merakla bekliyorum dostum :) çok sağlam yazıydı.
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst