Alfaloji Forum

Sitemizde şu anda bakım yapılmaktadır. Üyelik istekleri ve konular bakım sonrasında onaylanacaktır.

Öğrenmeyi öğrenme

Katılım
27 Ağustos 2020
Mesajlar
29
Tepkime puanı
29
Yaş
25
Şehir
Antalya
sihirli bir formül beklemeyin.

öğrenmeyi öğrenme konusundaki araştırmalarımı , kendi deneyimlerimi , hatalarımı ve yaptığım doğru şeyleri zaman zaman burada paylaşacağım.

1.Öncelikle işe tespit ile başlayacağız.
Ne öğrenmem gerekiyor ve eksiğim ne ?
- biz buna yazılım dili diyelim-
öğrenmemiz gereken şeyleri tespit ederken kendimize dürüst ve acımasız davranmalıyız.
-bu konuda bildiğim tek şey ordan burdan duyduğum şeyler yani bir bok bilmiyorum-
2.Bu şeyi neden öğrenmem gerekiyor ?
amacımızı belirlemezsek bir zamandan sonra rotayı şaşarız.
-bu dili öğrenerek para kazanmak istiyorum. -
3.bütün resmi gör
öğrenmemiz gereken şeyde bütün resmi görmezsek sonu olmayan maceraya çıkmış gibi oluruz ve bir zamandan sonra pes ederiz.
-yazılım dillerini , neler yapıldığını , nasıl yapıldığını,hangi yolların izlendiğini ,sonunu nerede olduğunu , hangi adımlardan oluştuğunu bilmem lazım-
4.bilgileri tespit et
80/20
kuralına göre bir konudaki bilgilerin %80 i %20 lik kısımda . bir makale okurken o makale uzun uzadıya anlatır ama ana konu 1-2 cümle ile özetlenebilir. o uzun uzadıya anlatılmasının sebebi konuyu daha iyi anlamanız içindir . %80 lik kısımda tüm dikkatinizi harcarsanız asıl öğrenmeniz gereken kısma dahi varamayabilirsiniz.
bu konu pratik gerektirir. pratik yapmak için bir makaleyi okuyun, anahtar kelimeler ve özet çıkarın, ardındansa ne anlatılması gerektiğini kendinizce yazın.
5.Bilgiyi nasıl öğreneceğim ?
bilgiyi somut ve soyut olarak ikiye ayıracağız. somut şeyler görselleştirebildiğimiz , somut şeyler görselleştiremediğimiz .öğrenmeye çalışacağımız şeylerin çoğu soyut olacak bu yüzden soyutu öğrenmek için önce somutu öğrenmemiz gerekiyor.
somutta bilgiyi görselleştirmemiz gerekiyor . bu görseller kalıcılık için kararında absürtlük içermeli ,kızı etkilemek için bir konuyu aklınızda tutmanız gerekiyorsa o konuya absürtlük katın ,absürtlük kattığınızda yüzünüzde tebessüm oluşacak ve bir duyguyla da bağdaştırmış olacaksınız. ardından ise o konuyu başka ve alakalı alakasız konularla bağdaştırmamız gerekiyor. kızı etkileme yolundan devam edersek yapmanız gereken şeyi biz film, dizi,roman sahnesi ile bağdaştırırsanız daha kalıcı olur .
dürüst olmak gerkerise soyut şeyi öğrenmek zordur. insan zihni görsel haline getiremediği şeyleri zor kavrar bu yüzden bizde soyut bilgileri elimizden geldiğince görselleştirmeye çalışacağız . bu görselleştirme hikayelerle beraber olacak . yani bilgiyi hikayeleştireceğiz ardındansa görselleştireceğiz .
6. kalıcılık ve tekrarını nasıl yapacağım?
bilginin kalıcı olması için onu not etmeliyiz. bu not etme şeklimiz öğrenme şeklimiz gibi olmalı yani görselleştirme, bağdaştırma , absürtlük ve duygu içermelidir
aç not defterini , öğrendiğin şeyi görselindeki gibi absürtlüğüyle birlikte sana ne hissettirdiğini ve ne ile bağdaştırdığınızı özet bir şekilde yazın. anahtar kelimeler çıkarın . tekrar konusunda ise 10 dakika , bir gün , bir hafta , bir ay , 3 ay ve altı ay olacak şekilde yapın yani öğrendiniz 10 dakka sonra yine tekrar adın, ardından bir gün sonra böyle böyle gidin.
bu anlattıklarımı uygulamaya dökmek için sizlere öde vermek istiyorum.
bir konu seçin ve yukarıdaki adımları deneyerek kendi deneyimlerinizi yazın.
bilgiyi kalıcı hale geitrmek için hali hazırda bir yazı var. o yazı kalıcılık için daha kapsamlı bilgiler içeriyor ve size önerim o yazıyıda okumanız.
-konunun eksik olduğunu biliyorum. amacım öğrenme konusunda sıkıntı yaşayan arkadaşlara azda olsa bilgi vermek ve yol göstermek.
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst