Alfaloji Forum

Sitemizde şu anda bakım yapılmaktadır. Üyelik istekleri ve konular bakım sonrasında onaylanacaktır.

RP101 | 3)Hipergami-Pareto Teoremi

Merhabalar, öncelikle 2.ders'ten aşağı yukarı 20 ödev almışımdır. İlginiz için teşekkürler, hepsi oldukça başarılı ödevlerdi. Herkese yanıt vermeye çalıştım, veremediklerim varsa kusura bakmasınlar.

Bugün Tomassi'nin Kanunlarını anlatacaktım ancak fikir değiştirdim. Ana konuları bitirdikten sonra Frame konusuna tekrardan döneriz.

Hipergami

Duygusallığınızı bir kenara bırakıp, işin mantığını kavramaya çalışmanızı ve empati yaparak okumanızı istiyorum. Biraz evrimsel psikolojiye gireceğiz.

1.Hipergami ne demektir?

Basit tanımıyla hipergami, kadının kendinden daha güçlü, daha zeki, daha çok kaynaklara sahip, daha statü sahibi bir eş seçme eğilimidir. Kadının uyguladığı eş seçme stratejilerini açıklar.

Bir bakımdan genlerimizin bugüne kadar sağlıklı gelmesini sağlayan yegane durumlardan birisidir.

İşin özüne inmeden size bir teorem açıklayacağım. Adı "Pareto Teoremi". Kural diyemiyoruz çünkü istisnalar olabiliyor, sosyal dinamiklere kesin gözüyle bakamıyoruz çünkü -her yazımda yazdığım gibi- insanların yaşantıları bu grafiği değiştirebiliyor. Ancak istisnaları varsaymazsak, bir prensip diyebiliriz.

a.Pareto Teorisi nedir?

"Ortaya çıkan etkinin %80'i, etkenlerin sadece %20'sinden kaynaklanır". Pekala bu ne demek? Sonuçların %80'i, girdilerin %20'sinden oluşur.

Bir ülkenin %80 zenginliği, o ülkenin %20 nüfusuna aittir.

Bir esnaf lokantasında müdavim olan %20 müşteri, lokantaya geri kalan %80'den daha fazla para kazandırır.

Bir işin en önemli %20'lik kısmını çok iyi yaparsan, o işin %80'ini halletmiş olursun.

Vaktimizin %80'i, tanıdıklarının yalnızca %20'siyle geçer.

Türkiye’deki yayınların %80’i, üniversitelerin % 20’si tarafından yapılıyor.

Böyle binlerce örnek verebiliriz. Tabii ki burada dikkat etmemiz gereken sayılar değil, aradaki dengesiz oran. Bu oran 20/80 yerine 30/70'de olabilir, 25/75'de olabilir.

Ve teorem aslında hayatlarımızdaki en can alıcı noktaya vuruyor: Zaman Yönetimi. Hayatın her alanında herhangi bir ibreyi %20 hareket ettirebilmek için zamanımızın %80'ini harcıyoruz.

Kafa karıştırıcı gelebilir ancak özet olarak şunu yazabilirim, hayatınızda yaşadığınız çoğu durumun dengesiz orantıları vardır. Şimdi hipergami konusunu eklediğimizde kafanızda daha iyi oturacak.

b. Hipergami ve Pareto Teoremi

Bir örnekle gidelim.

Bir kafe var. 10 erkek bu kafeye giriyor ve yemek söylüyorlar. Tesadüfe bakın ki, 10 tane kızda erkeklerden sonra bu kafeye giriyorlar ve yan masalarına oturuyorlar.

Çoğu insanın düşüneceği şey şudur; Her erkek bir tane kızla eşleşir ve herkes mutlu olur.

Ancak doğa annemiz ise bizim mutlu olmamızı değil, genlerin potansiyelini önemser. Bu yüzden şunu der: Erkekler ve kızlar birebir eşleşmek yerine, kızlar güçlü ve baskın erkeklere dağıtılsın.

Yani çoğunluğun hakeden küçük bir kısmı üreme şansına sahip olsun, geri kalan kısım beni ilgilendirmiyor.

images


Pareto teoremi işte bize bunu açıklıyor. Çoğu insanın kız arkadaşıyla olan problemleri , uzun ilişkilerin sonu, aldatılmalar, cinsel tacizler ve daha bir çoğu hipergami yüzündendir. Yani pragmatik seçicilik.

Kadınlar cinsel piyasa alanında realist ve pragmatik davranırlar. Davranmak zorundadırlar.
Kadının hormonları ve duyguları bu şekilde dizayn edilmiştir. Eğer davranmazlarsa bulundukları koşullara adapte olamayacak genler ile soylarını devam ettirmeye çalışacaklar ve kaybolacaklar.

Hipergami şunu açıklar, topluluktaki erkeklerin %20 kadarı, kadınların %80'ine yetmektedirler. Bu %20 erkeklerde en iyi genlere sahip insanlardan oluşuyor. Statü, fizik, para gibi bir çok faktör sizi bu alanın içine sokup aynı takdirde çıkartabiliyor.

Bakın, hipergami bir eğilimdir. Tıpkı erkeklerin seksi kızlara olan eğilimi gibi düşünün. Eğer bir kadını seksi buluyorsanız, o kadın bilinçaltınızda doğurganlık özelliklerini en iyi yansıtan kadın olarak size kodlanıyor. Karşınızdaki kadının göğüslerinden, dolgun kalçalarından hoşlandığınızı zannediyorsunuz ama beyninizdeki bütün her şey genlerinizi bir sonraki nesle sağlıklı bir şekilde aktarmanızla ilgili.

Hipergaminin çarpıcı noktası insanın çok eşli olduğu ve kadının güçlü erkeğin,değerli ve çekici erkeğin hareminde olmayı; sıradan erkeğin eşi olmasına tercih etmesini açıklar.

Kadının daha iyi erkek bulunca terk etmesini açıklar.

Kadının s*ks için başka, evlilik için başka erkek seçimini açıklar.

Hipergami genel olarak görünüş,statü ve para temelinde kadının arzusunu basitçe açıklar. Doğal eğilimlerinden bahseder tabi ama bu yetersiz ve fazla basittir. Olayın içine kültürler, bireysel inançlar, karakterler ve daha birçok parametre dahil olur.

c. İlişki Oyunu

Şimdi asıl olaya geliyorum. Erkeklerin çoğunluğu yukarıda anlattığım sebepler dolayısıyla ilişki oyununda sıkıntılıdır. Hipergami sizin sekse ulaşmanızdaki görünmez bir duvar niteliğindedir. Pua taktikleri bu çoğunluğa seksi ulaştırmayı hedefler ama kısa süreli bir şekilde. Uzun süreli olarak, doğal seçilimde görünmez kalmaya devam edersiniz.

Çoğunluğun sekse zor ulaşmasının sebebi şudur; Kadınlar hipergami uygulayarak düşük değerli erkekleri seksten mahrum bırakır. Bu yüzden tepe %20 çok kazançlı çıkarken, geride kalanlar ne düşerse razı olur. Kadın seksi; kendinden daha yüksek değerli bir erkeğe, s*ks yapmaya değer erkeğe sunar. Erkek, kadından değersizse s*ks olmaz.

Kadının amacı elindeki güzellik ve gençliğiyle elde edebileceği en iyi dölü ve kaynağı istemesidir basitçe. Kadınların bu stratejilerinde acımasız olmaları da doğa kuralıdır.

Yalnız bir sıkıntı var; Kadının uyguladığı hipergami, erkeklerin döl yayma stratejisiyle çatışmakta. Bu da ülkedeki cinsel açlığın sebebini açıklar. Bunlar derin konular, farklı bir post'ta anlatacağım.

Özet olarak, hepinizin şunu çok iyi anlaması gerekiyor. Kadınların güzelliği sınırsız değildir, o yüzden biyolojik saatleri çok kısa. Ellerinde güzellik ve gençliği varken elde edebileceği en iyi erkeği bulmak zorunda. Modern toplumda bir erkek gördükleri zaman bilinçli olarak "Bu çocukta sağlıklı genler var, aradığımı buldum" diye düşünmüyor. Statüye, fiziğe, paraya, başarıya ve daha bir çok parametreye bakarak yorum yapıyor. Ancak bilinçaltında bu milyarlar sene geçse de aynı şekilde kodlanmış şekilde.

Aldatılmanızın karşı tarafın suçu olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Kız arkadaşınızın olmamasını karşı tarafa bağlıyor olabilirsiniz. Ancak suç tamamiyle sizde. Çok spesifik olarak konuşuyorum ki, suç %100 erkektedir.

Bunlar konumuz değil ama yeri geldi diye yazıyorum. Sizin bir erkek olarak tek dezavantajınız şudur. Sürekli değer yaratmak zorunda olmanız. Kadın zaten doğumundan ölümüne kadar değerlidir. Dünyadaki sperm/yumurta talebine bakabilirsiniz. Kadının değer yaratması için bir uğraşa gerek yok çünkü bir erkek için kadının statüsü, parası önemli değildir. Erkekler görsel varlıklardır, erkekler seçilimlerini doğurganlık özelliklerine bakarak yaparlar. Kadınlar için bu şekilde değil. Eğer sizden daha donanımlı birisini bulursa gider. Toplumsal stigmalardan, or*spu damgası yemekten bahsetmiyorum. Çoğu kız tabii ki toplumsal baskıdan kaçar ancak bu böyledir. Buna zorunludurlar. Neden bu böyle diye kızamazsınız, böyle olmasaydı 7 milyar yıl önce neslimiz sona ererdi.

Sperm rekabeti denilen bir kavram var, rekabet ettiğiniz alan çok ama çok yüksek. Bu yüzden kızlarla olan ilişkilerinizde bir sıkıntı varsa bu çoğu zaman sizden kaynaklıdır. Kadınlar yüksek değerli bir erkeğe kendisini eşya, düşük değerli birisine kendilerini dominant karakter olarak sunarlar.

Özet olarak, ahlaki olarak size yanlış gelebilir ancak pragmatik seçilim ahlakı önemsemez. Erkekler zaman geçtikçe değer kazanan varlıklarken, kadınlar zaman geçtikçe değer yitiren varlıklardır. Tek fark erkeğin değerini kendi yaratmak zorunda kalmasıdır.

Hipergami konusu cidden çok detaylı ve uzun bir konu. Başlı başına bir tez konusu, hipergami adı altında binlerce sayfalık kitaplar var. Ancak size gereğinden fazlasını yazmıyorum. Daha fazla detay isterseniz başka bir post'ta anlatmaya devam ederim.

Ödeviniz: Kadınlara olan bakış açınız nedir? Dürüstçe yazın. Kadınlar sizin için nedir? Geçen ödevi düşündüğünüzde, kadınlar bu önceliklerde kaçıncı gelir? Hayatınızda -varsa- gördüğünüz bir hipergami örneği yazmanızı istiyorum.

Bu arada, bu konulardan önce yazmamı istediğiniz ya da ilginizi çeken bir konu olursa yorumlara yazın. Bir anket yapalım ve o konuda yazalım. Görüşürüz, diğer yazı her an gelebilir.
Kendi görüşümce kadınlarda erkeklerde gibi doğanın düzenini sağlamak için yaratılmış varlıklardır.Sadece küçüklüğünden beri kendilerini düşük formlara göre geliştirmiş ve onların psikolojisini kavrayıp hükmedebilecek kadar zeki varlıklardır.Öte yandan bakarsak erkeklerde onları geçebilecek kapasitede zekaya ve oyun yeteneğine sahip varlıklardır, ama erkeklerde küçüklüğünden beri gelişen bir sistem olmadığı için kadınlardan geri kalmakta ve kullanılmamaktadır.Bunu dediğin gibi hipergami kavramınada bağlamak lazım.(ekonomik, sosyal, fiziksel vs faktörler).İkisi de bir ırktır bana göre... Sadece bu oyunda kendini daha fazla geliştirenin kazandığı bir oyun...

Peki kadınlar bu öncelikte hangi sırada gelir?
Kadınlar bu öncelikte temel ihtiyaçlardan sonra gelir. Zorunlu bir ihtiyaç değildir.(Tabi neslini devam ettirmek harici cinsellikten bahsediyorum).Kadınlar bu önceliklerde Beslenme-Barınma-Giyinme-Eğitim-Kendini geliştirme-Cinsellik sırasıyla devam eder benim düşüncem.

Mesela Okul başkanlığı seçimleri
Bu seçimde erkeklerde çerçeveye alıyoruz
Seçim daha baskın ve lider olabilecek potansiyeli özgüveni yüksek ve sosyal statüsüde yüksek kişiler seçiliyor bu konuya örnek olarak da bunu söyleyebilirim.

Güzel yazı devamını bekliyoruz...
 
Kadınlar yaratılışımız gereği ihtiyaçtır ve temel bir ihtiyaçtır bence çünkü hormonlar izin vermiyor.
Kadınlar hipergami gereği çevresindeki en güçlü erkekle eşleşmek isterler, bu yüzden erkeğin kendine güç, değer katması gereklidir sürekli.
Düzenli spor yapmak, kendi yemeğini yapabilmek, iyi bir dış görünüşe sahip olmak, bir hobimizin olması, müzikle ilgilenmek, kitap okumak ve geleceğimize yatırım yapmak(toplum içindeki statümüzü yükseltmek, mesleğinde ünvan kazanmak veya iyi bir üniversite de okumak) kendine güvenmek, kendine saygı duymak ve duydurtmak, giyime dikkat etmek, bakımlı olmak, insanları güldürebilmek, yürürken dik yürümek, hazır cevap olup küstah olmak, dırdırı geçiştirmek, shit testleri savuşturmak ..
Bu özellikler bulunan erkek bence güçlü bir erkektir ve hipergami de bunun karşılığını o erkepe verecektir elbette.

Geçenlerde bir konu açılmıştı, 25 kadını doktorum mühendisim diyerek dolandıran ilkokul mezunu bir adam varmış, freudun kitaplarını okuduğunu söylemiş. Hipergami yine şaşırtmadı.
 
Kadınlara karaktersiz bir varlık olarak bakıyorum ama onlar olmasaydı belki de gücü bu kadar istemezdim. Her şeye rağmen onlar benim ihtiyacım olabilir. Maalesef kadınlara bakış açım bu. :(
Genelde utangaç çocukların, halk tabiriyle ezik olanların, kız arkadaşının olmaması hipergamiyi anlatıyor.
 
O kadar güzel yazmışsın ki. Şu yazdığın her bir cümle çok derin aslında. Esas zor olanı yapmışsın 4-5 sayfa sürecek yazıyı anahtar cümleler ile özete dökmüşsün. Yine bu tarz yeni yazılarını bekliyoruz, fazla bekletme bizi :)
 
Aldatılmanızın karşı tarafın suçu olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Kız arkadaşınızın olmamasını karşı tarafa bağlıyor olabilirsiniz. Ancak suç tamamiyle sizde. Çok spesifik olarak konuşuyorum ki, suç %100 erkektedir
Burası saçma olmuş. Ne yani şimdi evimizin kapısını kitlemesek ve eve hırsız girse bu %100 bizim mi suçumuz, hırsızın hiç mi suçu yok?
 
Kadınları dalga geçilecek ve düşünce yapılarını deşifre edip kitap gibi okunacak varlıklar olarak görüyorum.Ve bir de seks yapılacak varlıklar olarak.
 
Kadınlar benim gözümde s*x objesinden başka birşey değildir uygun ortamı , kişiyi bulduğunda hepsi gerçek yüzünü gösterir anladım ki genlerinde varmış :)

Kadınlar şu sıralar hayatım da 2 veya 3 plan da diyebilirim

Kendi Yaşadığımı Düşündüğüm Bir Hipergami Örneği Yazayım : Bundan 2 yıl önce bir sevgilim vardı ilk başlarda ilişkiye yön veren kişiydim ve sonunda ayrıldım bu bana intihar edicem falan dedi koluna jiletler atılmış :D tabii o zaman da 14 yaşındayım korktum ulan bir şey yapmasın kendine dedim üzüldüm barışalım dedim sonra ipleri onun eline verdim her dediğine he dedim ve 2 ay sonunda sonuç neydi aldatılma :D ( ulan aq veletleri demeyin kadın kadındır ) kendi çapımda yorumum şudur kendi dominat karakterimden ödün verdim ve %20’lik kısımdan çıkıp %80’lik kısıma girdim ve o da %20 kısımda ki erkekle ilişki kurdu :)
 
Harika gidiyor devamı gelirse faydalı olur.
 
Son düzenleme:
2. veya 3. öncelikte görüyorum ama bu daha çok soyumu devam ettirmek için gerekli. İhtiyaç gibi görüyorum denebilir. Genimizi aktarmak, nesiller oluşturmak için.
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst