Alfaloji Forum

Sitemizde şu anda bakım yapılmaktadır. Üyelik istekleri ve konular bakım sonrasında onaylanacaktır.

Travmalarına Kişisel Gelişim Kitaplarıyla Çözüm Arayanlar Neden Başarısız Oluyor?

Katılım
26 Nisan 2018
Mesajlar
204
Tepkime puanı
177
Yaş
29
Şehir
Ankara
Kitaplardan çok, kişisel gelişim kitaplarını okumayı seçen insanlar yanlış yönlenmiş durumda. Bazı insanlar travmalarına kişisel gelişim kitaplarıyla çözüm arıyor ancak haliyle olmuyor. Bu içerikte biraz bunun neden olmadığından bahsedelim.
bir sorununuz var diyelim, kişisel gelişim alıp çözüm bulmaya çalışıyorsunuz
kitap size şunu öğütler: "bunu bunu yaparsan, gelişirsin; şunu yaparsan, şu hale gelirsin. planlı ol, hayal et... vs." insanların psikolojik olarak bilmediği en temel konu, özellikle travma esaslı rahatsızlıkların motivasyonla değil sebep olan gerçek kaynağın ne olduğunu bulduğunuzda çözülmesidir.

kısacası, terapi sizde şunu yapar
"kötü hissetmene sebep olan gerçek sebep nedir?" bunu ancak bol bol konuşarak ve anlatarak hatırlayabilir, ilişkilendirebilir ya da terapist sayesinde bulmayı başarabilirsiniz. bu yüzden seanslar uzun sürebilir.
terapide amaç "gerçeği" bulmaktır. gerçek ortaya çıktığı anda semptomlar kaybolur. örneğin, birine aşıksın, ayrılık acısı çekiyorsun fakat gereğinden fazla uzun sürdü ve sende bozuk bir süreç yarattı; bunun sebebi hiç düşünmediğin bilinçaltı bir süreç olabilir. bazı yetenekli insanlar bunu düşünerek ya da yazarak da bulup çözebiliyor. çok derinse tabii ki işe yaramıyor. mesela taciz sonrası ya da baba sorunları sebebiyle çok başarılı olan kadınlar mevcut. kendini değersiz hissettiği için devamlı motive durumda gelişiyor ama mutsuz. o kadar başarılı olmasına rağmen neden değersizlik hissini atamıyor? gelişim kitaplarında yazdığı gibi başarılı olabileceği her şeyi yapmış ama hala yetersiz hissediyor.
terapist sizi yaşam koçu gibi motive etmeye çalışmaz, "aslansın kaplansın, bırak ona mı kaldın" demez sadece fark etmeni sağlar. asında büyü olaylarına çok benziyor bu durum, zaten eskiden de psikolojik rahatsızlıklar büyüyle/musallatla ilişkilendirilirmiş. orta çağ'da cadı diye yakılırmış insanlar, yine aynı durum var. mesela hoca/büyücü gelip o büyünün nerede olduğunu ve neden oluştuğunu bulmaya çalışır. yani gerçeği arar. büyünün kaynağı bulunduğu anda bozulur. etkisini yitirir. belki de psikologlar modern büyü bozanlardır diyebiliriz.
sen ise kişisel gelişim kitabı okuyarak, örneğin "güçlü olmak" gibi bir şey okuyarak eğer bir travman varsa güçlü olamazsın. ancak koşullar uygunsa o kitabın sana faydası olur.
beyin ilginç bir organ... bir şeyi neden yaptığını anlayınca her şeyi çözüyor ve rahatlıyor. bir şeyi çözmeye çalışırken psikanaliz veya bilişsel terapiler işe yarayabilir. psikanaliz de esas amaç bilinçaltınızda bulunan konuyu açığa çıkartarak bilince getirerek gerçeğe varmakken; bilişsel de terapist yardımıyla "duygu durumunuza sebep olan davranışı değiştirmekle" ve içselleştirmekle ulaşabilirsiniz.
benzer şekilde koçluk hizmeti veren insanlar da size yardımcı olamaz. çünkü size dikte verirler. motivasyonla sorunlar çözülmez. siz doğruyu bilseniz bile ilişkilendirmeniz yanlışsa, bunu içselleştiremediyseniz çözüm bulamazsınız.

mesela freud, özellikle psikanaliz konusunda çok çalışma yapmış bir psikolog ve şunları diyor
"... nevroz, bir tür bilgisizliğin, aslında bilmemiz gereken ama bilemediğimiz ruhsal bir sürecin sonucu olarak görülüyor."
"... bu kişiler travmatik olayla işleri bitmemiş, sanki gerçekten önlerinde duran bir görevmiş gibi yapmaya devam eder."
"... söz konusu bilinçdışı süreç, bilinçli hale geldiği anda belirtiler kayboluyor."
müthiş bir açıklama. bazı insanlar hatalı olduklarını biliyor, bunun engellenemez şekilde hayatlarını etkilediğini biliyor ama çözemiyor ve çözümü motivasyonda arıyor.
oysaki çözüm sadece "neden olduğunu" anlamanızda saklı. bu sıkıntınızın neden olduğunu anlayamazsanız, hiçbir motivasyon işe yaramaz.
tek cümleyle özetlersek: "kişisel gelişim kitapları sadece motive edecek sistemler sunar, yol gösterir fakat farkındalığı vermez.kaynak:kullanıcı: karanlikruya - ekşi sözlük
 
Kişisel gelişim kitabına göre değişir. Başarılı insanların yaptığı 100 şey diye kitap var hiç tavsiye etmem :) tongue fu var onuda tavsiye etmem sırf insanlara itaat etmeyi öğreten saçma bir kitap bunlsr hayata birşey katmaz.

Gelelim hayata birşeyler katan kişisel gelişim kitaplarını. Robert greene in bütün kitaplarını okuyun. Erkeğin kutsal kitabını okuyun. Oyun ve oyunun kuralları. Üstün erkeğin yolu. Zengin baba yoksul baba. Bu tarz kitapları kesinlikle okuyun.

Seçtiğiniz kişisel gelişim kitabı sizi boş yere motive eden saçma kitaplar olmasın onun yerine size gelişim katan kişisel gelişim kitaplarına yönelin.
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst