Alfaloji Forum

Sitemizde şu anda bakım yapılmaktadır. Üyelik istekleri ve konular bakım sonrasında onaylanacaktır.

Ücretsiz ingilizce öğrenmek

Dostum şarkı dinleyip sözlerine bakmak şarkıyla beraber eşlik etmek bana çok fayda ediyor. Zaten sevdiğin şarkı ise sözcüklerin anlamlarına bakmak isteyeceksin dinlerken türkçesi aklına gelicek ingilizcesiyle şarkıya eşlik ediceksin yavaş yavaş kelime haznen genişleyecek. Ve biliyorsun ki kelime haznesi çok önemli grameri üstüne koyarsın.
Bu arkadaşın önerisine istinaden, MusixMatch uygulamasını play store'dan indirebilirsin. Şarkı çalarken hem İngilizcesini, hem de Türkçesini görebiliyorsun baya sağlam.
 
Reading için metin analizleri :

Bunları bitirdikten sonra Ted konuşmalarına geç hem Türkçe hem İngilizce altyazıları var
Transcript of "A Darwinian theory of beauty"

Kelime öğrenmek için de WordUp uygulamasını öneriririm. Kelimeleri kullanım sıklığına göre sıralamış. Böylece ilk önce hangi kelimeleri öğrenmen gerektiğini anlayabiliyorsun.
 
Da Vinci metodunu araştırabilirsin . Uzman hafıza diye bir kanal vardı onun en altta videoları var . Pratik için de senin gibi öğrenmek isteyen bir arkadaşını bul ve sık sık pratik yap . Başarılar :)
 
İlk olarak her şeyi İngilizce düşünmen gerek.
İngilizce kelimeyi Türkçe'ye çevirmeye çalışma, İngilizce - İngilizce sözlük kullan.
İngilizce dizileri ve filmleri İngilizce altyazı ile izleyebilirsin. (How I Met Your Mother ve Friends seni baya geliştirir)
Herkes tutturmuş bi ingilizce düşün ingilizce düşün diye :) adama soruyorum nasıl düşünüyoruz diye? Açıklayamıyor, bilmiyor. Duymuş sağdan soldan, o da herkese aynı şeyi söylüyor. Peki sen dostum, sen açıklar mısın bu ingilizce düşünme işini? :)
 
Herkes tutturmuş bi ingilizce düşün ingilizce düşün diye :) adama soruyorum nasıl düşünüyoruz diye? Açıklayamıyor, bilmiyor. Duymuş sağdan soldan, o da herkese aynı şeyi söylüyor. Peki sen dostum, sen açıklar mısın bu ingilizce düşünme işini? :)
Bu kavramlarla ilgili dostum mesela kalem deyince senin aklına kalemin görüntüsü geliyor . Ama pencil deyince aklına kalem sözcüğü geliyorsa sen ingilizce düşünmüyorsun demektir . Kelimeyi ezberlerken aklına resmi gelmeli türkçe karşılığı değil :)
 
Çok yanlış düşünüyorsunuz bu ingilizce düşünme mevzusunu. Asıl onlarda böyleymiş bizde de böyle diyebilmektedir. Kalemi canlandırdın kafanda iyi hoş ama stimulus diyince nasıl canlandırıcaksın? Birini bişeye teşvik ederken mi canlandırıcan beyninde. Böyle canlandırırsan yarım saatte 3 cümle kurarsın. Zaten ana dilinde bile teşvik etmek diyince zihninde bişey canlanmaz. Sadece kullanırsın. Ha şöyle olur mu parmak dürtme şeklinde kodlarsın mesela beyninde öyle daha kolay *ezberlersin*. Düşünmek değil bu sadece o kelimeyi hatırlamanı *stimule* eden bişey. Asıl akıcı konuşma süreklilik ile olur. Go derken düşünerek mi söylüyorsun hayır zibilyon kere karşına çıktığı için sindirmişsin içine sadece kullanıyorsun mesele kafanda canlanması değil. Hem herkesin öğrenme yöntemi farklı ben mesela kelimenin karşılığını resim ile değil de yazıyla yazılmış olarak görünce daha iyi şekilde aklımda kalıyor.
Ve bildiğim türkçe anlamlarıyla özdeşleştiriyorum mesela corporate kelimesini bilmiyormuşum gittim baktım kurumsal demekmiş ha dedim acaba bu adamlar bizim kullandığımız gibi kurumsal kimlik mi diyolar aynen corporate identity yazdım öyleymiş onlar da öyle diyormuş. Ama bambaşka şeyler de kullanabiliyorlar bazen.


kelime önemini şu yorumda anlattım kelimeleri nasıl öğrenebileceğinizi de.
ingilizcenin kilit noktası kelime bilgisidir. ezberleyebildiğin veyahut öğrenebildiğin kadar kelime öğrenmen gerekiyor. gerek aktif gerek pasif ama bir şekilde kelimeyi görünce zihninde canlanması ve konuşurken aklına gelmesi lazım. gramer dediğin şey zaten çok fazla bir konu yok. bazı kaynaklarda görüyorum cümlenin öznesidir subjesidir bilmem ne gereksiz gramer bilgileri veriyorlar kesinlikle onlara gerek olduğunu düşünmüyorum.


zaman olarak gözümde 3-4 önemli zaman var. basit şimdi geçmiş ve gelecek zaman. bunlara ilaven bir de past perfect gerekiyor. bu 4 zaman kipiyle de zamanları çözmüş olursun.

bir de as, get, gibi çok farklı şekillerde karşılaşılan kalıplar ve phrasal verbler var. bunları da eğer kendini ingilizceye maruz bırakırsan gün geçe geçe bilincine oturur. maruz kalmak için tavsiyemek reddit kullanmak. çeşitli meme sayfaları var veya istersen belirli bir alana ilgi duyuyorsun oraları da takip edebilirsin, çoğu resim ve içerik olduğu için bir şekilde aklında kalarak kelime öğreniyorsun.

sana son olarak iki taktik vericem. bu aşama tabiki belirli bir düzeyden sonra yani duyduğun veya gördüğün şeyler %80ini anlıyorsan ve hala kelime yönünden zayıfsan bu dediğimi uygulayabilirsin. Şuradaki linkten eklenti indir ve kur. netflix izlerken her anlamını bilmediğin kelimeye durdur ve tıkla. eğer kaydetmek istiyorsan sağ tıkla kaydedebiliyorsun diye hatırlıyorum. sonra en son mesela 1. sezon bittikten sonra bu kelimelerin listesini eklenti üzerinden alabiliyorsun. o listeyi kopyalayıp quizlete yüklemeyi öğren. quizlette hem öğren modu var. kutu tekniğiyle doğru bildiğin kelimeleri daha az tekrar ediyorsun yanlış yaptığın kelimeleri daha fazla tekrar ediyorsun. yanlş yapmadığın kelime kalana kadar devam ediyosun. ister bununla ister manuel olarak kelime çalış. benim şöyle bir setim var mesela altered carbon izlerken yapmıştım ve 1 hafta çalıştım bu kelimelere. hala %80 hatırlıyorum uzun zaman geçmesine rağmen.

ek olarak o önerdiğim eklenti, liste alırken 7 8 tane türkçe anlamını da karşılarına ekliyor. yani kelimenin anlamını bir daha bulmakla uğraşmıyorsun. ve eklenti sanırım ücretli ama 2 3 hesap açarak 14 günlük bir kaç tane deneme alabilirsin. öğrenci değilsen de hakkını verdiğini düşünüyorsan satın al.

ve bir de şunu söyliyim korkma. şuan yabancılar da bile, reddit kullanırsan görürsün, grammer hataları yapan ahmaklar var. Adamlar there they're their i karıştırıyorlar aynı şekilde your you're ı karıştırıyorlar. kimse mükemmel değil.


Bunun haricinde prefix ve suffixler o kadar değerli ki... Bu ingilizcede ön ek ve son ek getirerek bir çok kelime oluşturabilir gördüğünüz kelimeleri de yorumlayabilirsiniz. mesela contest diye bir kelime gördün anlamını bilmiyorsun. con ön eki toplu bir şekilde, aynı anda yapmak anlamına geldiğin bilirsen contest'in= yarışma anlamına geldiğini az çok çıkartabilrsin. mesela -ally son eki (practically, scientifically, physically, literally) -sel olarak anlamı kattığını ben ezberlediğim için değil ingilizceye çok maruz kaldığım için çıkartabiliyorum. -ish ekinin gibimsi olduğunu da aynı şekilde çıkartabiliyorum. Ama bunları kendin kasten de öğrenebilirsin.(üstteki setlerimi incelersen en sok eklediğim setlerde deliberately=kasten sözcüğünü ekledim ve yazarken aklıma geldi yani illa kafamda bir şey canlanmasına gerek yok.)

suffix olarak diğer bir örnek -tain eki sürdürmek, mevut durumu korumak anlamına geliyormuş bunu da yeni öğrendim. Obtain, maintain vs.

Yani bence ingilizce kelime bilgisinden oluşuyor çoğunluğu ne kadar gramer bilirsen bil kelime olmadan hiç. ama kelime bilgin olup gramerin sıfırsa o da bir hiç aklında olsun.

Dilin biten bir şey olmadığını da unutma sonu yok yani bunun. O yüzden amacını iyi belirle ki ölçebileceğin bir şey olsun. Mesela ben makale okumaya yetecek kadar ingilizce bileceğim dersin günlük idiomları veya çoğunluğu gündelik hayatta kullanılan kelimeleri bilmek zorunda kalmazsın akademik ingilizce öğrenirsin. İş ingilizcesi istersen mesleğin sallıyorum makine mühendisliği bir motorun, torkun, dişlinin ingilizcesini yine bilmen gerekir.


düzenleme: wordup uygulamasını ben de öneriyorum üstelik yedi kişi linkinize tıklarsa ki kendiniz tıklayınca da oluyor premium özelliklerini de açabiliyorsun mükemmel bir şey. Özellikle film alıntıları çok güzel. Kelime anlamlarını oxford sözlüğünden alıyor yani güvenebilirsiniz. Ek olarak kullanım sıklığını de sıralama olarak gösteriyor yani 16k sırası olan bir kelime sizin çok da işinize yaramayacağını söylüyor.

bir de longman'in phrasal verb sözlüğü var ingilizce olarak 600 sayfa pdfini bulursunuz bu da bir diğer mükemmel kaynak phrasal verblerin eş anlamlılarını, sert mi yumuşak mı olduğunu, hangi tür ingilizcede (iş, edebiyat, rutin) kullanıldığını ve resmi mi yoksa resmi olmadığını mı gösteriyor.

yine düzenleme: her seferinde aklıma bir şey geliyor google'ın speech to text uygulaması var. Anlaşılması çok güç olan konuşmalar videolar için bir nebze yardımcı olur.
 
Son düzenleme:
Herkes tutturmuş bi ingilizce düşün ingilizce düşün diye :) adama soruyorum nasıl düşünüyoruz diye? Açıklayamıyor, bilmiyor. Duymuş sağdan soldan, o da herkese aynı şeyi söylüyor. Peki sen dostum, sen açıklar mısın bu ingilizce düşünme işini? :)

Zihinde İngilizce konuşarak İngilizce düşünülüyor.
Kastettiğim şey çevrende gördüğün nesneleri ya da terimleri Türkçe görüp İngilizceye çevirip düşünmek değil; direkt olarak İngilizce görmek.
O yüzden İngilizce öğrenmek için her şeyin İngilizcesine bakmalıyız.
 
Geçtiğimiz 3-4 senede bir çok ingilizce dizi izledim, baya izledim yani öyle günde 1 bölüm falan değil. Elin ecnebisi bu kadar hayatımın içinde olunca direkt olarak tabii dilleri de hayatımın içinde oluyor. Bir süre insanın hayatında yer edince mesela biri sana fuck you dediğinde sen önce onu türkçeye falan çevirmiyosun, direk anlıyosun, algılıyosun.
Burada verdiğim fuck you örneği bizim ülkemizde de sıkça kullanıldığından, bilindiğinden hiçbirimiz onu türkçeye çevirmiyoruz direk anlıyoruz olayı.

İngilizce düşünmeye zorlanırsa yapılabilir mi bilemiyorum ama bence; ingilizcenin senin hayatında bir yeri olursa, sen neredeyse her gün ingilizceye maruz kalırsan, kullanırsan gayet tabii bir süre sonra ingilizce düşünürsün.

İnternette görüp en mantıklı bulduğum eğitmen Hüseyin Demirtaştır, reklam yapmıyorum ama youtubeye gidip ingilizce öğrenmeye nereden başlamalıyım diye bir videosu var onu izlerseniz bence sizi de kendine çekecektir.
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst