Alfaloji Forum

Sitemizde şu anda bakım yapılmaktadır. Üyelik istekleri ve konular bakım sonrasında onaylanacaktır.

Bilmek Lânetlenmektir

Kuşçubaşı

Blog Yazarı
Yönetici
Süper Moderatör
Katılım
9 Nisan 2018
Mesajlar
361
Tepkime puanı
3,201
Şehir
Antalya
"Bilmek lânetlenmektir" der Theodor W.Adorno. İnsan homeostasi'yi, yani dengeyi sever. Çocukluğundan itibaren kendisine doğru diye kabul ettirilen şeyleri tıpkı bir dogma gibi benimser ve sorgulamaz.

Oysa, kişi araştırmaya başladığı zaman, bu kesin doğru(!) olarak addettiği şeylerin aslında kesin doğrular olmadığının farkına varır. İşte bu farkındalık acı verir insana. Çünkü yıllarca bunların gölgesinde idame ettirmiştir hayatını.

Aslında bu da bir süreçtir. İnsan bir kayıp yaşadığında önce şok evresini yaşar, ardından inkâr eder ve en sonunda ise kabullenir. Doğru kabul ettiğimiz şeylerin aslında öyle olmadığını öğrenmek başta bizde şok etkisi yaratır, "buna nasıl cürret ederler ?" deriz, ardından bunları inkâr etmek isteriz, karşı argümanlar üretiriz. Bu vakte kadar doğru kabul ettiğimiz şeylerin aslında hiç de öyle olmadıklarını fark etmeye başladığımızda ise işte bu farkındalık acısı ile yüzleşiriz.

Bu tıpkı bir bebeğin doğuşu gibidir. Süreç acı verir fakat sonucu güzeldir. İnsan bu süreçte yıllarca kör bir şekilde bağlı olduğu inançlardan vazgeçmenin acısını yaşar, fakat en nihayetinde, yani bebek doğduğunda işte artık o zaman bir üst basamağa çıkar, yani algısı genişler.

Atina halkının Sokrates'i baldıran zehri ile öldürmesinin esas sebebidir bu farkındalık acısı. Çünkü Sokrat, onların yüzyıllarca doğru kabul ettikleri şeylerin aslında hiç de öyle olmadıklarını göstermiştir.

İnsanların nefreti Sokrates'e değildi, insanların nefreti Sokrates'in onlara sunduğu farkındalığın onlara verdiği acıydı. Bu yüzden öldürdüler Sokrates'i. Sokrat'ı öldürmek ve bu acıdan kurtulmak istediler.


641
 
Sokrates çok cesur bir filozof söyledikleri çok doğru ve çok severim kendisini .
Süreç acı verir fakat sonucu güzeldir.
İnsanlar süreç boyunca beyinlerini bu strese sokmayı göze alamıyorlar . Zaman ve Sabırla birlikte çok çalışarak başarılamayacak hiçbir şeyin olmadığını düşünüyorum.
 
bize zarar veren şeyler inançlar değil , iman etmektir çünkü inançlar yıkılabilir ve yerleri yeniden en doğrusu ile doldurulabilir ama iman mahveder insanı kutsallaştırır bir şeyleri ve yıkması çok büyük acılara sebep oalabilir.
 
Son günlerde pek konuşulan Post Truth ile alakalı değil mi bu?
Yani demek istediğim insanlar gerçeği pek siklemez sadece inandıkları şeyi gerçek kılmaya çalışırlar. Bunu elinden almaya çalışanlara karşı da çok sert davranırlar.
Benim için de zamanında İslam tek gerçekti. Kendimi hakikatin peşinden sürüklemeye çalıştıkça içeriden beni geriye çeken, hakikati umursamayan bir tarafım vardı. Hakikatin beni mutsuz kılacağını fısıldayan bir ses.
Yanlış anladıysam düzeltin lutfen
 
Son günlerde pek konuşulan Post Truth ile alakalı değil mi bu?
Yani demek istediğim insanlar gerçeği pek siklemez sadece inandıkları şeyi gerçek kılmaya çalışırlar. Bunu elinden almaya çalışanlara karşı da çok sert davranırlar.
Benim için de zamanında İslam tek gerçekti. Kendimi hakikatin peşinden sürüklemeye çalıştıkça içeriden beni geriye çeken, hakikati umursamayan bir tarafım vardı.
Yanlış anladıysam düzeltin lutfen
Ben de senin gibi anladım. Sürü psikolojisiyle körü körüne inanmak ne kadar doğru sence ?
Açıkçası ben her zaman sorgularım .
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst